Доступність посилання

ТОП новини

Чи порушили кримінальну справу проти Олександра Турчинова та Андрія Кожемякiна?


Тетяна Ярмощук Київ, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На тлі коаліційних переговорів і взаємних звинувачень з’явилися нові гучні заяви. Сьогодні лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що Генеральна прокуратура з подачі Петра Порошенка та Олександра Мартиненка виписала ордери на арешт екс-голови Служби Безпеки України Олександра Турчинова та колишнього його заступника Андрія Кожемякiна. Генеральна прокуратура цю заяву спростовує і заявляє, що і Турчинов, і Кожемякін проходять лише як свідки у справі щодо прослуховування журналіста газети “Сегодня” Олександра Корчинського.

Кримінальні справи проти Олександра Турчинові та Андрія Кожемякіна Генеральна прокуратура вирішила порушити, щоб вивести Блок Юлії Тимошенко зі стану рівноваги. Так вважає лідерка БЮТу Юлія Тимошенко: “Пан Порошенко, який знаходиться в зв’язку з Шокіним, і Мартиненко, який знаходиться в зв’язку з Дріжчаним, абсолютно безпідставно порушили кримінальні справи проти Олександра Турчинові та Андрія Кожемякіна, які є народними депутатами нашого блоку. Кримінальні справи за якесь незрозуміле прослуховування незрозуміло кого. І виписали санкції на їх арешт”.

Наразі Олександр Турчинов перебуває шпиталі Служби безпеки України “із досить важким захворюванням”, каже Юлія Тимошенко і запевняє, що не дозволить затримати своїх соратників:

“129 народних депутатів і шість мільйонів виборців, які проголосували за наш блок, ми просто знесемо те СІЗО, де будуть утримувати Турчинова”.

Натомість у Генеральній прокуратурі спростовують, що проти Олександра Турчинові та Андрія Кожемякіна порушили кримінальні справи. У повідомленні Генпрокуратури йдеться: “11 квітня слідчий з особливо важливих справ виписав ухвалу про примусову доставку як свідка колишнього голови СБУ Олександра Турчинова та його екс-заступника Андрiя Кожемякiна”. Мотивація – незаконне проведення оперативно-розшукових дій, тобто прослуховування СБУ журналіста газети “Сегодня” Олександра Корчинського.

Сам же Олександр Корчинський каже, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом прослуховування, а Олександр Турчинов та Андрій Кожемякін проходять у ній лише як свідки:

“У червні минулого року до Ізраїлю виїхала група працівників СБУ. Це було 18 червня, а 23 червня вийшов мій матеріал про те, що можливо Пукач перебуває в Ізраїлі. Коли Пукача їх не знайшли, то їм потрібно було знайти цапа відбувала. Вони сказали, так це Корчинський, йому нібито з Генеральної прокуратури спочатку так, а потім особисто пан Шокін злив цю інформації. А зробили це для того, щоб Пукача не могли знайти. А для того щоб виявити це вони і встановили це прослуховування”.

Журналіст Олег Єльцов, який спеціалізується на кримінальній тематиці, припускає, що кримінальна справу проти Турчинова та Кожемякiна таки порушили:

“В прямому ефірі телепередачі “Свобода Слова”, на якій були присутні пан Турчинов і пан Кожемякін з одного боку, а з іншого Дмитро Чобіт. Чобіт поставив питання Кожемякіну, чи відповідає дійсності те, що він знищив матеріалі кримінальної справи з розробки Могилевича. На це Кожемякін не дав жодної відповіді. Не знаю наскільки ця справа має право на існування суто в кримінальній площині, але те, що вона перетинається з великою політикою – це безумовно”.

За словами Олега Єльцова, Олександра Турчинова та Андрія Кожемякiна можуть звинуватити у перевищенні службового становища. За такі правопорушення українське законодавство передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG