Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія повинна провести незалежне чорнобильске дослідження.


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua)

Від наслідків Чорнобильської катастрофи постраждали десятки тисяч європейців та навіть жителі інших континентів. А торішні дані МАГАТЕ і Світової організації охорони здоров''я щодо смертельних наслідків Чорнобиля є заниженими. У світі очікується 30-60-ти тисяч смертельних ракових захворювань, викликаних Чорнобилем,
Внаслідок Чорнобиля, 40 % території Європи отримало небезпечну кількість цезія.......
що набагато перевищує цифру, названу минулого року експертами МАГАТЕ, - 4 тисячі. Такі висновки роботи двох незалежних британських дослідників Іен Ферлі і Девід Самнер. Ïхній звіт “Інша доповідь про Чорнобиль”, був представлений в Європарламенті.

Іен Ферлі:

“Наша доповідь показує, що офіційний звіт МАГАТЕ і Світової організації охорони здоров’я послідовно недооцінює дані. Це робиться в трьох напрямках: по-перше, результати обмежено 2006-м роком, не робиться прогнозів на майбутнє; по-друге, інформацію наведено тільки по Білорусі, Україні і Росії; по-третє, включено дані лише про високі дози, малі дози радіації там не згадуються. Девід Самнер і я, два незалежні науковці, вважаємо неприпустимим такий підхід до інформації, він не є науковим”.



Самнер і Ферлі стверджують, що Світова організація охорони здоров’я має провести нове дослідження по наслідках Чорнобиля, особливо для Західної Європи. Хоча певні регіони Білорусі, України і Росії сильно постраждали від аварії, водночас більше половини чорнобильського забруднення випало на територію інших
13 європарламентарів вимагають від Єврокомісії точної відповіді щодо наслідків Чорнобиля.
європейських країн. Так, більше 40 відсотків території Європи отримало небезпечну кількість цезія. Країнами з найбільшими радіаційним забрудненням внаслідок Чорнобиля є Білорусь і Австрія, за ними йдуть Україна, Фінляндія і Швеція.

Нижчі рівні забруднення отримали Молдова, європейська частина Туреччини, Словенія, Швейцарія, Австрія і Словаччина, а також Німеччина і Британія. Експерти зазначають, що в кількох європейських країнах досі діє заборона на вироблення і споживання їжі, забрудненої радіоактивними опадами з Чорнобиля.

13 представників фракції “Зелених” у Європарламенті вимагають від Єврокомісії точної відповіді щодо наслідків Чорнобиля. У письмових запитах до Єврокомісії депутати ставлять, наприклад, такі питання: скільки насправді померло від Чорнобильської катастрофи у країнах ЄС, Білорусі, Україні і Росії, якими є економічні збитки від аварії, що робить Єврокомісія для допомоги “Дітям Чорнобиля”.

Німецький євродепутат Ребекка Гармс зініціювала і профінансувала незалежне дослідження “Інша доповідь по Чорнобилю”. Вона переконана, що Єврокомісія повинна провести власне незалежне дослідження щодо Чорнобиля:

“Я вважаю, що Єврокомісія повинна відмовитися від маніпуля-тивних і політичних цифр, наданих МАГАТЕ щодо наслідків Чорнобиля. Єврокомісія повинна мати незалежне дослідження, проведене через 20 років після катастрофи, і завдяки демократичному розвитку, приміром, в Україні та змінам у Росії має бути можливим зробити дослідження та офіційно визнати його результати”.



Інший європарламентар, голова Комітету парламентської співпраці Євросоюз-Україна Марек Сівец пропонує конкретні заходи, як краще боротися з наслідками Чорнобиля:

“Я думаю, наступного року ми маємо приділяти більше уваги цьому питанню, особливо говорячи про фінанси і приймаючи бюджет. Це – набагато ефективніше, ніж відзначати річниці”.

XS
SM
MD
LG