Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проросійські сили відзначають річницю приєднання півострова до Росії.


Володимир Притула Сімферополь, 19 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Криму відзначають чергову річницю приєднання півострова до Російської Імперії. Втім, не для всіх цей день – святковий.

Мітингами і концертами проросійські сили відзначають 223-ю річницю Маніфесту імператриці Єкатерини Другої про приєднання Криму до Російської Імперії. “Ми кажемо, що ми пам’ятаємо про нашу єдність. Ми живемо ідеями відродження нашої єдності з Росією. У цьому сакральний сенс святкування чергової річниці Маніфесту Єкатерини Великої!” - У мітингу під стінами кримського парламенту взяли участь кілька сотень активістів Російської громади Криму з багатьох регіонів автономії, які у своїх виступах відзначали, що приєднання Криму до Росії відкрило кримчанам шлях до цивілізації і миру.

Єкатерина Друга теж виступила перед учасниками свята: “Я, Єкатерина Друга, Імператорською волею наказую...”, - це актори місцевого театру розіграли сцену приїзду до Сімферополя імператриці та її фаворита графа Григорія Потьомкіна. Чим дуже потішили учасників святкувань.


Втім, ця річниця – свято не для всіх. Корінні мешканці півострова – кримські татари кажуть, що з 1783 року, коли Єкатерина Друга видала указ про взяття “під державну руку Кримського півострова, острова Тамані та Кубанської сторони”, розпочалися їхні біди. Тоді припинила існування незалежна кримськотатарська держава, а Крим увійшов до складу Російської Імперії, а потім – і Радянського Союзу, на більш як два століття. Каже один із лідерів кримськотатарського національного руху Рефат Чубаров: “Немає чого святкувати! Це лише вносить розкол серед кримчан, адже 223 роки тому Росія захопила наш Крим”.

На фото: Під час відзначення 223 річниці маніфесту імператриці Єкатерини Другоє про приєднання Криму до Російської імперії, м. Сімферополь, 19 квітня 2006 р.
XS
SM
MD
LG