Доступність посилання

ТОП новини

Візові проблеми з ЄС: Сербія та Україна.


Михайло Рамач Белград, 19 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сербська молодь проводить кампанію проти можливого подорожчання віз до країн Європейського Союзу. Серби активно протестують проти ізоляції своєї країни не лише у себе вдома, але і за кордоном.

Громадяни колишньої Югославiї свого часу могли їздити без вiз до 120 країн. Нинi мешканцям Сербiї i Чорногорiї вiза не потрiбна лише коли їдуть до сусідніх Хорватiї, Боснiї i Герцеговини, Македонiї та Болгарiї.

Румунiя запровадила вiзовий режим минулого року, Болгарiя зробить це на початку наступного року. Румунську та угорську вiзи поки що можна дiстати безкоштовно. Вiдколи стала членом Євросоюзу, Угорщина постiйно ускладнює вiзовий режим, навiть коли йдеться про транзит. Ускладнення полягає в тому, що працiвники консульств вимагають бiльше документiв, анiж позаторiк, коли запровадили вiзи.

Справа багато складніша, коли з сербським паспортом треба їхати до країн-членiв Євросоюзу або до Сполучених Штатiв Америки. Брюссель повiдомив, що вiза до країн шенґенської зони, яка наразi коштує 35 євро, вiд 1 сiчня наступного року коштуватиме 60 євро. Пiдвищення цiни пояснюють додатковими заходами безпеки та iншими причинами.

Таке рiшення викликало невдоволення молодi, зокрема, студентiв. Адже окремi керiвники Євросоюзу донедавна заявляли про спрощення вiзової процедури для тих, хто буде навчатися або спецiалiзуватися в європейських унiверситетах. Представники студентських органiзацiй кажуть, що Європа суворiшим вiзовим режимом, так би мовити, засуджує сербських студентiв до життя в iзольованiй країнi й позбавляє їх не лише знайомства з ровесниками, а й доступностi до надбань європейської науки.

Через це музичний фестиваль «Екзит», який щороку влаштовують в Новому Саду, розпочав цiкаву кампанiю пiд назвою «НОУ 6О ЕУРО», тобто НЕ 60 ЄВРО. Органiзатори фестивалю, на якому щороку збираються понад 200 тисяч молодих з багатьох країн, готують ролик двадцятьма європейськими мовами, який направлять до вiдповiдних iнституцiй.

З численними музичними радiо- та телевiзiйними каналами й вiдомими диск-жокеями вже досягнено домовленостi, що вони будуть безкоштовно «пускати» цей ролик і таким чином висловлюватимуть солiдарнiсть iз сербською молоддю. Керiвники кампанiї кажуть, що молоде поколiння в Сербiї не може нести вiдповiдальнiсть за полiтику колишнього режиму, йому треба дати змогу контактувати з Європою, незважаючи на перебiг переговорiв про приєднання країни до Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG