Доступність посилання

ТОП новини

США та Китай знаходять спільність у цілях, але зберігають розбіжність у поглядах.


Сергій Куделя Вашингтон, 20 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Іран не повинен мати ядерну зброю чи технологію для її вироблення –таку спільну ціль визначили президент США Джордж Буш та президент Китаю Ху Цзіньтао після переговорів у Білому Домі. Окрім питань безпеки, на порядку денному американо-китайського саміту стояли проблеми торговельних відносин, питанню статусу Тайваню та проблема політичних свобод у Китаї. Напередоні саміту американські аналітики скептично оцінювали здатність двох лідерів досягти згоди з більшості принципових питань. Чи справдилися такі песимістичні прогнози?

Зустріч президентів США та Китаю розпочалася з конфузу. Перед початком офіційних переговорів, обидва лідери звернулися із промовами до журналістів та запрошених до Білого Дому гостей. Коли слово взяв Президент Ху, він раптом почув жіночий крик:

“Припиніть його вбивства! Не давайте йому нас переслідувати!” – Саме такими словами невідома китаянка намагалася перервати виступ президента Ху. Вона виступала на захист релігійної організації Фалун Гонг, забороненої китайською владою. За декілька секунд її схопили охоронці і вивели за територію Білого Дому. А президент Буш із посмішкою запитав в розгубленого китайського лідера: “З вами все ОК?”

У своїй промові, американський президент також згадав про брак політичних свобод у Китаї:

“Оскільки відносини між нашими державами розвиваються і стають зрілими, ми можемо бути відвертими щодо наших відмінностей. Я й надалі обговорюватиму із президентом Ху важливість поваги до прав людини та забезпечення свобод для китайського народу. Китай досягнув успіху через те, що китайський народ має свободу купувати, продавати та виробляти. І Китай може стати ще успішнішим, якщо надасть своїм людям право на мирні зібрання, свободу слова та віросповідання.”

Вже під час прес-конференції після переговорів двох лідерів в президента Ху спиталися коли ж у Китаї встановиться демократія. На це китайський лідер відповів, що Китай вже давно прагне до соціалістичної демократії, яку він вважає умової модернізації держави.

Однак, президенти найбільше переймалися проблемами двосторонньої торгівлі. Американський дефіцит у торгівлі з Китаєм сягнув рекодної для США позначки – 202 мільярди доларів. Китайський президент запевнив свого американського колегу, що підтримка такого дисбалансу не є ціллю економічної політики Китаю. Водночас, Ху не надав конкретних гарантій щодо перегляду обмінного курсу китайської валюти юаню, який США вважають заниженим.

У питанні міжнародної безпеки, обидва президенти висловилася проти здобуття Іраном та Північною Кореєю ядерної зброї. Президент Ху також підтримав мирний спосіб розв''зання цієї проблеми:

“Ми готові працювати із американською стороною та іншими зацікавленими сторонами у мирному вирішенні ядерного питання на корейському пів-острові та іранської ядерної проблеми шляхом переговорів, щоб дотримуватися міжнародного режиму нерозповсюдження та забезпечити глобальний мир та безпеку”.

Однак, президенту США все ж не вдалося переконати китайського лідера підтримати введення санкцій проти Ірану. За словами Буша, обидві країни повинні й далі працювати над виробленням спільної стратегії з цього питання.

Буш також відзначив, що США й надалі виступають проти незалежності Тайваню, але застерігають Китай від нової конфронтації із островом. А китайський лідер наголосив, що Китай ніколи не погодиться визнати незалежність Тайваню, але прагне лише мирного возз''єднаня..

Американо-китайській саміт супроводжували декілька сотень протестуючих, які виступали проти релігійного переслідування з боку китайської влади та проти повернення Тайваню до складу Китаю.
XS
SM
MD
LG