Доступність посилання

ТОП новини

Європейські дослідники презентували книгу про Росію та інші країни СНД, включаючи Україну.


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна знову перебуває на перехресті між Сходом і Заходом, а розвитку відносин між Брюсселем та Москвою заважає різниця в цінностях у Євросоюзі та Росії. Про це пишуть європейські дослідники в книзі “Розуміючи Росію і СНД”.

Як змінилася Україна після Помаранчевої революції, які конфлікти виникають у Москви з Євросоюзом і як Брюссель має допомогти розв”язанню придністровської проблеми – на такі питання намагаються відповісти автори нової книги “Розуміючи Росію і СНД”. Говорить редактор видання, керівник програми Росії і нових незалежних держав у Французькому інституті міжнародних відносин Тома Гомар:

“У дуже хорошій, дуже детальній статті Джеймс Шерр розповідає про ситуацію в Україні. Він підготував цю статтю як раз перед виборами і свого роду передбачив труднощі, які виникли нині при створенні коаліції між різними політичними силами в Україні”.

Автор статті про Україну Джеймс Шерр є старшим науковим співробітником Центру дослідження конфліктів при Академії оборони Британії. Статтю “Українські ножиці: між внутрішньою слабкістю та зовнішньою залежністю” Шерр починає зі слів: “Нині, безперечно, настав час повторити те, що на піці електоральної кризи 2004-го року ніхто не хотів чути: найгіршим результатом для України буде те, якщо Ющенко переможе, а потім програє”. Британський дослідник аналізує причини падіння популярності Віктора Ющенка, критикує російсько-українську газову угоду. З ним солідарний керівник програми Росії і Євразії у Королівському інституті міжнародних відносин “Chatham House” Бобо Ло. На презентації книги він сказав:

“Це був поганий вихід із ситуації з багатьох причин, це створило реальну кризу в Україні. Я маю на увазі, що криза вже була, але угода тільки погіршила цю кризу. Важко виправдати домовленість, яка включає туманний концерн на кшталт “РосУкрЕнерго”.

Інший британський дослідник з Королевського коледжу Лондона Ендрю Монаган аналізує відносини Євросоюзу та Росії. Він вказує на проблеми: наприклад, Британія і балтійські країни хотіли б бачити суворіший контроль на російсько-грузинському кордоні; Москва не сприймає Європейську політику сусідства та не підтримує участь ЄС у вирішення соціальних і економічних проблем Північного Кавказу. Тож, пише експерт, оптимізм щодо відносин Євросоюзу та Росії має бути обережним.
XS
SM
MD
LG