Доступність посилання

ТОП новини

Українка отримала найпрестижнішу екологічну премію за боротьбу проти Дунайського каналу


Сергій Драчук Прага, 24 квітня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Львів’янка Ольга Мелень отримала Екологічну премію Ґолдмана за те, що не побоялася подати до суду на свою державу, аби захистити гирло Дунаю. Цю премію неофіційно дорівнюють до Нобелівської премії в галузі захисту довкілля. 26-річна юристка стала першою громадянкою України за 17 років існування цієї премії.

Західні колеґи Ольги Мелень уважають, що вона дійсно ризикувала, коли виступила проти попередньої української влади за часів тодішнього президента Леоніда Кучми. Як мовиться в повідомленні оргкомітету Екологічної премії Ґолдмана, Ольга Мелень змогла юридичними засобами тимчасово зупинити будівництво каналу, що прорізав би серцевину Дунайського гирла, де є одні з найцінніших плавнів у світі, й за це її різко критикувала «сумнозвісна своєю скорумпованістю й беззаконням влада часів до Помаранчевої революції». Ольга Мелень, виступивши проти юристів уряду, довела в суді, що урядова оцінка впливу будівництва каналу на довкілля неадекватна, і суддя встановив, що це будівництво порушує міжнародне законодавство й може згубно вплинути на біологічне різноманіття Дунайського гирла.

Влада Леоніда Кучми й попри міжнародний тиск довершила першу фазу будівництва каналу. Але діяльність Ольги Мелень привела до того, що новий український уряд, який прийшов до влади після Помаранчевої революції, тимчасово зупинив другу фазу будівництва.

Та боротьба Ольги Мелень та її колеґ триває – адже й новий президент України Віктор Ющенко висловлює підтримку планам добудови каналу Дунай – Чорне море, мовиться в повідомленні оргкомітету Екологічної премії Ґолдмана.

Влада України – і попередня, і нинішня – має інші погляди. Вона заявляє, що йдеться про поглиблення наявного русла, а не про будівництво нового каналу. Таким чином буде лише відновлено старий судноплавний шлях, і це не завдасть значної шкоди Дунайському біосферному заповідникові. Влада стверджує, що відновлення шляху необхідне для України, щоби покласти край її залежності в дунайському судноплавстві від Румунії, яка нині є монополістом на прохід суден гирлом Дунаю. Екологи ж вимагають від влади обрати інший маршрут глибоководного судноплавного ходу, який узагалі оминув би заповідник.

А тим часом премію Ґолдмана вручив у Сан-Франциско губернатор американського штату Калифорнія Арнольд Шварценеґґер. Разом із Ольгою Мелень Екологічну премію Ґолдмана отримали ще п’ять активістів захисту довкілля з усього світу. Сума премії, яку заснував 1990 року американський громадський діяч Ричард Ґолдман і його небіжчиця дружина Рода, становить 125 тисяч доларів кожному переможцеві. У програмі урочистостей, пов’язаних із її врученням, – також 10-денна подоріж до Сан-Франциско й Вашинґтона та участь переможців у презентаціях, виступах і зустрічах із американськими політиками, фінансистами, громадськими й екологічними діячами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG