Доступність посилання

ТОП новини

Один з найбільших видобувників природного газу в Україні Державне підприємство “Чорноморнафтогаз” хоче співпрацювати з переможцем тендеру на видобуток нафти і газу на Прикерченському шельфі Чорного моря.


Володимир Притула Сімферополь, 25 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Один з найбільших видобувників природного газу в Україні Державне підприємство “Чорноморнафтогаз” хоче співпрацювати з переможцем тендеру на видобуток нафти і газу на Прикерченському шельфі Чорного моря американською компанією “Венко Інтернешнл Лтд”. Про це сьогодні на прес-конференції у Сімферополі повідомив генеральний директор українського підприємства Олександр Горошкевич.

Гендиректор “Чорноморнафтогазу” каже, що здивований результатами тендеру на видобуток нафти і газу на Прикерченському шельфі Чорного моря, але не оскаржуватиме їх. За рішенням відповідної мідвідомчої комісії, переможцем першого в Україні тендеру стала маловідома американська компанія “Ванко Інтернешнл Лтд”.

1-й віце-прем’єр-міністр України Станіслав Сташевський, який очолював згадану комісію, повідомив, що “Венко” має значний досвід розробки покладів нафти і природного газу на великих глибинах на Африканському шельфі. Компанія володіє ліцензіями на розробку надр у низці країн Африки та Південної Америки.

На конкурс, оголошений Кабінетом міністрів України на початку цього року, надійшли 5 заявок від семи компаній. “Чорноморнафтогаз”, який не володіє технікою та технологіями для розробки родовищ на великих глибинах, розраховував на перемогу більш відомої американської компанії “Хант ойл”, з якою раніше уклав протокол про наміри щодо співпраці.

Тепер Олександр Горошкевич пропонує співпрацю переможцю. За його словами, “Чорноморнафтогаз” може запропонувати американській компанії насамперед досвід своїх працівників: “Це кваліфікований персонал, який має великий досвід роботи на шельфі Чорного та Азовського морів. Це українські працівники, які інтегровані в ті умови, про які сьогодні американська компанія навіть уявлення не має ”, - сказав Олександр Горошкевич.

“Чорноморнафтогаз” є одним з найбільших платників податків у Криму. І, на думку місцевих оглядачів, якщо “Венко” прийме пропозицію про співпрацю, це, з одного боку, суттєво вплине на соціально-економічну ситуацію в регіоні, а з іншого – відкриє серйозні перспективи для альтернативи російському забезпеченню України енергоносіями.
XS
SM
MD
LG