Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія хоче й надалі допомагати жертвам Чорнобиля та боротися з наслідками катастрофи.


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У 20-ту річницю Чорнобильської катастрофи Єврокомісія хоче і надалі підтримувати жертв трагедії та вирішувати питання ядерної безпеки. Про це в інтерв”ю радіо “Свобода” заявив прес-секретар Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні.

У 20-ту річницю Чорнобиля Єврокомісія висловлює свою стурбованість, що катастрофа спричинила людські жертви як у самій Україні, так і в Білорусі та в інших країнах. Речник Тарраделлас-Еспуні заявив, що Єврокомісія хоче поновити зобов”язання, взяті після чорнобильської аварії і допомогти постраждалим від трагедії. За його словами, Єврокомісія вже виділила 100 мільйонів євро на діагностику й лікування жертв Чорнобиля та на покращення екології в постраждалих регіонах. Прес-секретар не впевнений, що потрібне нове дослідження наслідків Чорнобиля, як того вимагають 13 депутатів Європарламенту в листі до Єврокомісії:

“Офіційно ми ще не отримували такого листа. Я думаю, якщо треба нове дослідження, то його можна провести. Але питання не в тому, щоб продовжувати досліджувати, а в тому, щоб знайти реальне вирішення проблем жертв катастрофи. На мою думку, не так важливо знати, що постраждалих було більше чи менше, все одно це трагедія, і Єврокомісія збирається взяти зобов”язання допомагати потерпілим людям – мало їх чи багато”.

Він нагадав, що Єврокомісія зобов”язалася виділити кошти на новий каркас над саркофагом, який було побудовано невдовзі після катастрофи. Окрім того, Брюссель дбає про переробку радіоактивного сміття з Чорнобиля та продовжує працювати над безпекою ядерних реакторів радянського типу в Україні та Росії. За словами речника, це, безперечно, в інтересах Євросоюзу, адже радіація не знає кордонів.

Тарраделлас-Еспуні зазначив, що Чорнобильська трагедія мала величезний вплив на громадську думку в Європі, де лунають голоси про небезпеку ядерних редакторів. За його словами, Єврокомісія хоче провести відкриті дебати щодо ядерної енергетики, яка окрім негативних речей має переваги – не змінює клімат та може зменшити залежність Європи від енергопостачань ззовні.

Співпрацю Брюсселя та постраждалих від Чорнобиля країн речник Комісара ЄС з енергетики бачить так:

«Наші сусіди потрапили в біду, ми у Євросоюзі теж стали жертвами цієї катастрофи. На мою думку, ми маємо тісно співпрацювати зі владою України, Білорусі і Росії, щоб знайти краще вирішення проблеми і допомогти жертвам трагедії Чорнобиля».
XS
SM
MD
LG