Доступність посилання

ТОП новини

Кілька старих держав ЄС відкрили свої ринки праці для громадян нових країн Євросоюзу.


Наталія Вікуліна

1-го травня Європейський Союз відзначає другу річницю свого розширення – найбільшого в історії цієї організації. Чотири старі країни ЄС відкрили свої ринки праці для громадян нових держав-членів Євросоюзу. Ще кілька країн Західної Європи полегшили працівникам з нових країн ЄС доступ до ринків праці.

З 1-го травня Португалія, Іспанія, Греція і Фінляндія відкривають двері своїх компаній та підприємств для робітників з Польщі, Чехії й інших нових країн ЄС, тобто тепер ці люди не потребують спеціального дозволу на роботу. Бельгія, Франція і Люксембург прийом працівників із східноєвропейських країн ЄС дозволяють лише в певних галузях економіки – приміром, регіон Брюсселя потребує інженерів, програмістів, медсестер, водопровідників тощо.

Ще три країни – Британія, Швеція й Ірландія відкрили свої ринки праці для європейців зі сходу ще два роки тому, в момент розширення Євросоюзу. Італія вирішила й надалі виділяти квоти для працівників з нових країн ЄС, водночас Нідерланди не відкриють свого ринку праці для угорців, естонців та інших східних європейців принаймні до кінця цього року, а остаточне рішення нідерландці ухвалять у листопаді чи грудні. Три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Данія і далі обмежуватимуть працевлаштування громадян східноєвропейських країн-членів Євросоюзу. Говорить Грем Вотсон, лідер фракції Європарламенту “Альянс лібералів і демократів за Європу”:

“Я думаю, старі країни, які не відкривають свої ринки праці, діють короткозоро. Тому що насправді цим країнам не вистачає фахівців у певних галузях, і нові країни Євросоюзу могли б бути дуже корисними, адже їхні працівники могли б зайняти ці вакансії”,- сказав британський європарламентар у коментарі для радіо “Свобода”.

Ґрем Вотсон уважає позитивним досвід Британії, яка дозволила працевлаштування громадян нових країн ЄС одразу після розширення. За статистикою, роботу в Британії отримали за останні два роки більше 300 тисяч працівників із країн-новачків у Євросоюзі, новоприбулі робітники не підвищили безробіття серед британців, а економіка країни тільки виграла від напливу робочої сили зі сходу Європи.
XS
SM
MD
LG