Доступність посилання

ТОП новини

Німці люблять не тільки працювати, але й святкувати.


Надія Кандиба Німеччина, 2 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Німеччина є своєрідним рекордсменом у Європі за кількістю святкових днів. Не дивно, що політики та представники фірм час від часу виступають за скасування того чи іншого свята й перетворення його на звичайний робочий день.

Якби воля менеджерів, то в Німеччині Першотравень вже давно не був би вихідним. Об”єднання підприємців виступають за перетворення Міжнародного дня праці на звичайний робочий день. Востаннє така вимога пролунала напередодні нинішніх травневих свят. В інтерв”ю газеті „Bild“ президент Спілки середнього бізнесу Урзула Фріріхс заявила, що перше травня хоч і називається Днем праці, але більшість використовує його для виїзду на пікнік. Той, хто хоче продемонструвати солідарність з профспілками, міг би скористатися для цього відпусткою, запропонувала Фріріхс. Така ідея не нова. Свого часу колишній міністер економіки Вольфґанґ Клемент зазіхнув навіть на День німецької єдності, який відзначають третього жовтня. Тоді не минуло й 24 годин, як канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер був змушений заявити:

“Коаліційні фракції не зможуть набрати більшості для підтримки цієї ідеї. Хоча тут ішлося не про латання дірок у бюджеті, а про те, як домогтися втілення в життя Плану реформ-2010”.

Прихильники скасування частини святкових днів аргументують, що таким чином можна помітно підвищити продуктивність праці та розвитку кон”юнктури. Справді, якщо порахувати, то стає очевидним, що німцям скаржитися на обмаль вихідних не доводиться: дев”ять свят, гарантованих законодавством, тобто, свят, які відзначають на території всієї Німеччини; сюди слід додати ще чотири релігійних свята в окремих федеральних землях. А жителі баварського міста Ауґсбург гуляють ще й в День підписання Вестфальського миру, внаслідок якого близько 350 років тому після тридцятирічної війни Німеччина хоч і втратила свою могутність, але протестанти та реформатори отримали рівноправ”я з католиками. Отже, відмінний привід підняти келих з пивом. Спроба ж скасувати те чи інше свято завжди завершувалася провалом, так як це сталося і з намаганням перенести на неділю Дня німецької єдності. Представник партії “Союз-90/Зелені” Катрін Ґьорінґ-Еккарт пояснила чому:

“Тоді ми чітко дали зрозуміти, що наша фракція не голосуватиме за таку ідею. Значення національного свята є вагомішим, ніж фінансова користь від його скасування або перенесення. До речі, тоді не тільки ми заявили, що пропозиція стосовно третього жовтня не переконує”.

Не переконала нікого й президент Спілки середнього бізнесу Урзула Фріріхс, вимагаючи зробити робочим День праці. Тим часом німці готуються до наступного свята – Вознесіння Христового, яке цього року відзначають 25 травня.
XS
SM
MD
LG