Доступність посилання

ТОП новини

Буш та Меркель зміцнять партнерство під час зустрічі у Вашингтоні.


Сергій Куделя Вашингтон, 3 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Вашингтоні відбудеться зустріч Президента США Джорджа Буша із канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Це другий офіційний візит Меркель до США після її обрання главою німецького уряду. Головною темою переговорів Буша та Меркель, як і під час їхньої першої зустрічі у січні, буде ядерна програма Ірану. Чотири місяці тому обидва лідери погодилися застосовувати виключно дипломатичні способи впливу на іранське керівництво. Що очікують від їхньої нової зустрічі?

“Бути чи не бути війні з Іраном залежить великою мірою від фрау Меркель,” – такий прогноз напередодні візиту канцлера до США робить німецька газета “Tagesspiegel”. Адже, як відзначає газета, Франція надто обтяжена власними проблемами, Британія залишається надто упередженою, а інші європейські держави не грають жодної ролі. Про Меркель пише цього тижня і американський журнал “Time”, який назвав її однією з двадцяти найвпливовіших лідерів планети, разом із Джорджем Бушем та Кондолізою Райс.

Все ж, Меркель поки не налаштована войвничо. Як американські так і німецькі посадовці відкидають можливість застосування сили проти Ірану. За їхніми словами, це питання не буде на порядку денном зустрічі двох лідерів. Вони, радше, узгоджуватимуть позиції напередодні зустрічі 9 травня у Нью Йорку міністрів закордонних справ держав-членів Ради Безпеки ООН та Німеччини. Там вироблятиметься спільна політика щодо Ірану. На відміну від свого попередника Гєрхарда Шрьодера, який критикував дії Вашингтона в Іраку, Ангела Меркель підтримує Адміністрацію Буша в іранському питанні. Деякі аналітики вважають це ознакою народження нового транс-атлантичного партнерства, яке може допомогти США переконати Євросоюз, і можливо навіть Росію та Китай, у необхідності введення санкцій проти Ірану. Перший заступник Державного Секретаря США Нік Бернс наголосив вчора, що США шукають мирні шляхи аби змусити Іран відмовитися від будь-яких ядерних розробок:

“Ми не втратили надію на дипломатію. Ми віримо, що цю проблему можна вирішити дипломатичним шляхом. Але це залежатиме від готовності іранського уряду зупинити повномасштабну програму збагачення урану, яка завершиться, на нашу думку, виробленням ядерної зброї.”

Окрім спільної позиції щодо Ірану, лідери США та Німеччини мають однакове ставлення і до нового палестинського уряду, сфомованого Хамасом. Очікується, що Буш та Мерекель звернуться до лідерів Хамасу з вимогою визнати Ізраїль та виконувати зобов”язання попередніх палестинських урядів.

Однак, абсолютній гармонії відносин Буша та Меркель можуть таки завадити деякі впливові лоббісти. Низка релігійних організацій США та декілька американських конгресменів піддали Німеччину критиці за сприяння проституції напередодні чемпіонату світу з футболу. Конгресмен-республіканець Кріс Сміт навіть запропонував перевести Німеччину до категорії держав, на яких можна накаладати санкції за торгівлю людьми. Джерела в Адміністрації Буша підтверджують, що США вже повідомили Німеччину про своє занепокоєння цією проблемою. І не виключено, що президент Буш вислдовить таке занепокоєння особисто Ангелі Меркел під час зустрічі у Білому Домі.
XS
SM
MD
LG