Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські переговори у Москві: Довкола ЧФ та АН – 70.


Богдана Костюк Київ, 4 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - ДО сьогоднішнього дня українська дипломатія готувалася ретельно, забувши про святкові дні і робочі години. Адже нині у Москві делегації урядів України і Росії з’ясують, чи має майбутнє спільний проект під назвою “військово-транспортний літак АН-70”. А представники зовнішньополітичних відомств двох держав обговорюватимуть питання дислокації Чорноморського Флоту Росії на території України.


Місяць тому головнокомандувач військово-повітряних сил Росії Володимир Михайлов заявив, що росіяни готові вийти з проекту АН-70 – за умови, що Україна поверне вкладені російською стороною кошти і у підсумку стане єдиним виробником АН-ів. Заступник міністра оборони України Леонід Поляков, який очолює українську делегацію на переговорах у Москві, повідомив журналістам: АН-70 – літак унікальний, він єдиний серед “військових транспортників” сідає на грунтові майданчики довжиною до 900 метрів, і може завдяки своїм технічним параметрам перевозити усю номенклатуру військових вантажів країн СНД і НАТО.

А експерт Центру стратегічного розвитку Іван Галенко каже:

“АН-70 однозначно треба добудовувати, тому що цей проект є фактором збереження науково-технічного потенціалу України. Росія це чудово розуміє і тому грається з цим проектом, і таким чином виснажує свого противника на ринку. У принципі, питання дуже просте: як Україна поставиться до власного бюджету? Що будуть робити депутати – знову будуть “дерибанити” бюджет чи все-таки знайдуть кошти для самостійного завершення цього проекту?”.

Делегацію України на переговорах по Чорноморському Флоту очолює заступник керівника МЗС Володимир Огризко: він нагадав, що, згідно з базовою українсько-російською угодою від 1997 року, ЧФ базуватиметься у Криму до 2017 року. Проблема полягає в іншому, - зазначає дипломат:


“Ми провели деяку ревізію усього того, що відбувається у Севастополі і в цілому у Криму. І встановили, що з боку Російської Федерації є порушення стосовно ЧФ. У зв’язку з цим ми запропонували провести переговори і з’ясувати усі проблемні обставини з тим, щоби привести їх у відповідність до договорів. Які ми підписали”.

Перший – київський – раунд переговорів стосовно Чорноморського Флоту визначив основні проблеми, розв’язання яких потребуватиме не одного і навіть не десяти зустрічей представників Москви і Києва: адже це - питання інвентаризації об’єктів, нерухомості та земельних ділянок, переданих в оренду Російській Федерації для потреб Чорноморського Флоту. Ідеться про навігаційно-гідрографічне забезпечення безпеки мореплавства у Чорному та Азовському морях, про забезпечення екологічної безпеки та екологічного контролю у місцях базування ЧФ. За словами Володимира Огризка, Київ звертає особливу увагу на питання правового забезпечення перебування ЧФ Росії на території України, зокрема – питання неправомірності функціонування на українській території російських правоохоронних органів і військових гарнізонів та неузгоджених з компетентними органами України дій військових формувань та переміщення військових підрозділів поза межами їхньої дислокації.
XS
SM
MD
LG