Доступність посилання

ТОП новини

Форум у Вільнюсі: як збудувати нову Європу?


Зиновій Фрис Прага, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.ua) - Керівники трьох Балтійських країн, а також лідери Чорноморського і Кавказького регіонів зустрінуться у четвер у Вільнюсі на конференції "Спільне бачення спільного сусідства". До литовської столиці прибули також генеральний секретар Ради Євросоюзу – верховний представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана і віце-президент Сполучених Штатів Америки Дік Чейні.

Президент України Віктор Ющенко у своєму виступі на конференції має намір зосередитися на євроінтеграційних прагненнях України, нових викликах для демократичних держав, баченні подальшої співпраці з ЄС і НАТО.

У Вільнюсі зустрінуться президенти Литви, Латвії, Естонії, України, Польщі, Румунії, Молдови та Грузії. Організатор конференції, литовський президент Валдас Адамкус, так пояснив кореспонденту "Свободи" своє розуміння "спільного бачення спільного сусідства": "Як на мене, «спільне бачення» є тим засобом, який може допомогти нам побудувати Європу, засновану на спільних цінностях і пов’язану економічною інтеграцією. Сьогодні це дуже важливо в межах концепції Європейського Союзу. Я вважаю, що ми будуємо нове суспільство, яке, безсумнівно, має спільну мету. І це, в основному, те, чого ми сьогодні потребуємо".

Валдас Адамкус вважає, що країни – сусіди Євросоюзу – які ще не вступили туди, повинні мати ті ж права і привілеї, жити за такими ж правилами, що й країни ЄС: "ЄС – законне місце для них і вони мусять взяти на себе всю відповідальність. Тому що – будьмо відвертими: Європа - це один континент".

Вільнюську конференцію називають продовженням розпочатого дванадцять років тому політичного діалогу, мета якого - інтеграція до НАТО і Європейського Союзу. Результатом першого етапу конференції було створення так званної Вільнюської десятки - країн, які зараз є членами НАТО і ЄС

Напередодні конференції у Вільнюсі мова заходила, зокрема, про те, що таким країнам як Україні чи Грузії буде важче збудувати стабільну демократію, ніж країнам Центральної Європи у 90-х роках.

На думку Брюса Джексона, радника з питань оборони в адміністрації Рональда Рейгана, багато процесів у сусідніх країнах гальмує Кремль. Зокрема, Москва підриває демократію і перешкоджає запровадженню західних реформ, використовуючи свою енергетичну політику.

Критику на адресу Росії висловив Голова угорського міжнародного центру демократичного переходу Іштван Гірматі. За його словами, сподівання на те, що з Росією можна налагодити співпрацю, що базується на спільних цінностях, не виправдалися.

На конференції в литовській столиці Росію не представлятимуть високопосадовці. До Вільнюса приїхав, зокрема, Борис Кузнєцов, директор московського центру міжнародної та регіональної політики. Він заявив вчора: "Дуже важко завжди слухати гостру критику щодо нашої країни, моєї країни, коли нас звинувачують, що ми недемократичні, у нас авторитарні тенденції. В основному цю критику вислуховуєш від американських і європейських колег. Мені хотілося б звернутися до них з таким же запитанням: а де ви, шановні колеги, були років 10-15 тому? Коли відбувалися не найприємніші тенденції в нашій країні, коли пан Єльцин порушував, фальшував результати виборів, коли розкрадали кредити Міжнародного валютного фонду, коли був розігнаний парламент Росії збройним шляхом. Чому тоді не було такої гострої критики і відторгнення Росії? Бо всіх це влаштовувало", - заявив московський гість у Вільнюсі.

Втім, головні дискусії, а відтак і висновки литовського форуму – попереду.
XS
SM
MD
LG