Доступність посилання

ТОП новини

До 150-річчя від дня народження З. Фрoйда.


Богдана Костюк Київ, 5 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Едипів комплекс і збуджена свідомість, пригнічені спомини і бурхливі вияві підсвідомого – цю термінологію, яку ми часто використовуємо у повсякденному житті, увів до вжитку відомий австрійський вчений Зігмунд Фрoйд. Його називали піонером у дослідженні людського мозку; він одним з перших випробував гіпноз для лікування психічних розладів. З нагоди 150-річчя від дня народження 6 травня, у віденському Музеї Фрoйда розширено експозицію.

Будинок, в якому розташований музей Зігмунда Фрoйда, збудований наприкінці ХХУІІІ сторіччя, це так звана “габсбургська архітектура”, яку сам вчений вважав “віддзеркаленням імперської психології”. У цьому будинку він жив від 1891 до 1938 року, квартира тепер належить пересічній віденській родині. Експерт Музею Даніела Петриц розповідає:

“Щоранку, Фройд писав свої роботи і спостереження, а пізніше приходили пацієнти і він ретельно розпитував їх про самопочуття і проблеми, які вони переживали у своєму житті – починаючи з дитинства. Тоді вчений обідав, і знову ішов до праці. Він був справжнім фанатом роботи!”.

Син чеських євреїв, Зігмунд Фройд отримав медичну освіту у Відні, і саме в австрійській столиці, приймаючи хворих і досліджуючи людський мозок та свідомість, він зробив кар’єру у неврології. Серед його пацієнтів траплялися такі, чиї діагнози збагатили медичну термінологію, наприклад, симптом Брейєра: коли людина не може ворухнути рукою чи кінцівками не унаслідок фізичної травми, а через психічний розлад чи ушкодження (стрес). Даніеда Петриц розповідає, як відбувався прийом пацієнтів:

“Коли людина заходила, Фройд просив її сісти або лягти на кушетку, сам розташовувався над її головою – так, що людина не бачила лікаря, а лише чула його голос, котрий розпитував про дуже особисті речі. Паціент щиро й відверто оповідав Фройдові проблеми, що йому боліли, не давали спокою. Власне, це теж винахід Зігмунда Фройда – терапія спілкування, психоаналітичний сеанс, коли людина “виплескує” на лікаря свої проблеми, а лікар завдяки точним запитанням дає людині можливість позбутися цих проблем і при цьому не потрапити у залежність від лікаря”.

Фройд вважав, що коріння багатьох хвороб сягають дитинства – перших розпачів і сліз, стресів і реакцій на події, які шокували дитячі душі. Він збирав довкола себе однодумців, які утворили справжній науковий напрямок, відомий нині як психоаналіз. Свої дослідження науковець публікував у багатьох виданнях, виступав з доповідями тощо. “Інтерпретація снів” – одна з найпопулярніших праць Фройда, яку читають і нині не лише лікарі, а і пересічні громадяни різних держав. Оригінал цієї роботи, а також наукові щоденники Зігмунда Фройда займають тепер чільне місце у його віденському музеї.

Хоча помер відомий психоаналітик у Великобританії, куди емігрував 1938 року після приходу до влади у Німеччині нацистів, про яких писав: “у них було жахливе дитинство – скільки ненависті у собі вони несуть тепер!”.
XS
SM
MD
LG