Доступність посилання

ТОП новини

Богдан Бенюк: “У нас таке українське телебачення, як я…араб!”


Юлія Жмакіна Бріджит Бардо, Борис Березовський... Далі – Богдан Бенюк. Останній стверджує, що люди з ініціалами ББ – геніальні. Він невдало “сходив” у політику, про що не шкодує. Він у конфлікті з керівником театру, у якому працював все життя, але вважає це ситуативною маячнею. Він вірить у майбутнє театральної антрепризи. Він такий собі Санчо Панса при кумі Анатолії Хостікоєві, страшенно схожому на Дон Кіхота.

Богдане, які ранки у Вашому житті найсолодші?

Я не можу сказати, як мужчина... Тому що кожен мужчина знає, як ранок добре починається. Це, коли ти прокинувся, а в ліжку виявляється ще хтось з тобою... Я тобі, жінці, не буду цього пояснювати :). Але ж слухачі “Свободи” (мужчини) знають, що це таке. Тоді ранок гарний, тоді день добрий.

А який Ваш ранковий напій?

Зранку я п’ю лише чай. Тільки чай. Бо, хоч у мене є дуже добра кава (бо кум мій займається кавою) і дуже добра кавоварка, я дозволяю собі пити каву в обідню пору і ввечері. Отакий у мене графік. Це пов’язано із дивною спадковістю гіпертонії.

Богдане, а що робиться у творчості? Ви сильно її покинули у той час, як пішли трохи займатися політикою в останню парламентську кампанію?

Я думаю, що жоден політик ніколи не покидав своєї основної роботи. І навпаки. Я не вірю, що є чисті гравці-політикани. Якби вони займалися лише самою політикою, то у них би “стріха” поїхала. От є наш Президент, який політикою займається у першу чергу... Але все одно він має бджоли, господарство якесь... Все одно він має те, від чого у нього душа відпочиває. Купу дітей...

Ви шкодуєте, що Ви не потрапили до парламенту? (прим. Радіо Свобода - Богдан Бенюк в останню кампанію входив до п’ятірки виборчого блоку націоналістичного спрямування “Свобода”)

Я не шкодую. Я просто зробив для себе висновки і зрозумів, що ідеї націоналізму в Україні поки що у зародковому стані. Треба буде максимум зусиль докласти для того, щоб на наступну каденцію наші ідеї націоналізму пройшли.

А як Ви самі у собі пов’язуєте ідеї націоналізму і театру? Адже театр все-таки інтернаціональна за своєю глибинною суттю штука, демократична...

Інтернаціоналізм з’являється тільки тоді, коли є націоналізм – от вам і пов’язка. Якщо є національний театр, то він виростає до інтернаціонального масштабу.

Розкажіть про Ваші стосунки із театром імені Франка, Богданом Ступкою. (прим. Радіо Свобода – після Помаранчевої революції провідні актори Національного театру імені Івана Франка Богдан Бенюк та Анатолій Хостікоєв опинилися у конфронтації з керівником театру, відомим актором Богданом Ступкою)

Я думаю, що зранку слухати про ці ситуативні речі не має ніякого сенсу...

Тож Ви граєте зараз у театрі імені Франка?

А чого ж не грати? Я думаю, що слухачі Радіо Свобода, напевно, на відміну від тебе :), Юлю, ходять до театру Франка і бачать, хто і що там грає :)...

Вибачте, я чомусь частіше Вас бачу у національному театрі російської драми імені Лесі Українки :)... Тоді розкажіть, чому Ви зранку сидите у ньому і п’єте чай?

Тому що кафе починається на букву “б” і воно знаходиться біля театру Російської драми... Тож це кафе називається “Бергон’є”, а Бенюк тягнеться до всього, що на букву “б” :). Мушу Вам сказати, що усі люди, у яких прізвище починається на “б” – вони дуже талановиті і мудрі, починаючи від Бріджит Бардо і закінчуючи Богданом Бенюком :).

Готуєте якійсь новий проект в антрепризі? (прим.– Богдан Бенюк разом зі своїм кумом, актором Анатолієм Хостікоєвим є засновниками компанії, що займається постановкою і прокатом вистав).

Я тут чекаю на українця Мирослава Гринишина (прим. Радіо Свобода – продюсер антрепризи) та великого єврея Віталія Малахова (прим. Радіо Свобода – відомий театральний режисер). Ми думаємо про наступний проект і зараз будемо його обговорювати, фінансові можливості.

А що це за проект?

Що??? Щоб я Вам зараз це сказав?!?! :)

А швидко шукаються зараз гроші саме на театральні проекти?

Швидко. Якщо хочеш – все знайдеш, тільки треба хотіти.

Ви вважаєте успішними Ваші саме антрепризні проекти у компанії “Хостікоєв і Бенюк”?

Чесно скажу, що так. Тому що, судячи з того, як живуть наші вистави і що вони мають продовження - вони не закриваються на першій хвилині першого тайму :), мають глядача повні зали, все це говорить про те, що ми попадаємо туди, куди треба і слава Богу! І тільки йому дякуємо!

Велика конкуренція для театру зараз – це кіно, телебачення... Як Ви гадаєте, чи зможе конкурувати з ним театр український і надалі? Чи почне пропонувати якісь свіжі ідеї за рішеннями, за формою? От, скажімо, Ваші діти будуть ходити до театру? (прим. Радіо Свобода –Богдан Бенюк – батько трьох дітей).

Я мушу тобі сказати, що ніякої конкуренції немає. Про неї лише говорять! Телебачення це ніяка не конкуренція, бо не виготовляє українського продукту. Воно таке українське, як я... араб! Але, я думаю, що рано чи пізно повинні усі ці гострі кути привести до того, що держава Україна буде мати набір усіх тих аксесуарів (перепрошую за таке лайливе слово :)), але вони складають державність і народ держави.

Півтора роки минуло після Помаранчевої революції, і духом ми окріпли. Нам вже неважливо, хто нами керує. Ми відчули, що є великою нацією. Дивіться, яка велика палітра Шевченків: від генія нашого до футболіста Шевченка. От і уяви: яка ця широка палітра і розуміння у свідомості українця – від генія Шевченка до футболіста Шевченка! Вона, оця палітра якраз і існує у нас. А от куди ми припливемо, то вже, як кажуть, справа весляра...:)

Ви задоволені своїм життям?

Я ніколи не скаржився і не скаржуся. Я кожен день починаю з того, що я посміхаюся. Я у прекрасному настрої. Я ніколи пальцем у носі не довбаюся... Я роблю те, що має робити світлий чоловік, який працює на свій народ. От і все :).
XS
SM
MD
LG