Доступність посилання

ТОП новини

Ніяких результатів, однак всі задоволені. Або як Президент зустрічався з лідерами політичних сил, що втрапили до нового парламенту.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Президент України Віктор Ющенко зустрічався з лідерами політичних сил, що пройшли до нового парламенту. Юрій Єхануров, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз та Віктор Янукович президентський кабінет відвідували по черзі. Перемовини тривали аж до вечора.

Схоже, що сьогоднішня зустріч Президента з лідерами політичних сил не дала чітких відповідей, якого кольору буде майбутня парламентсько-урядова більшість. Однак Віктор Ющенко каже, що залишився задоволений:

“Ще раз хочу підкреслити, що я переговорним процесом задоволений. Той діалог, який відбувся засвідчує, що ми можемо мати працездатний парламент, більшість і уряд. Але безумовно я не ідеалізую ситуацію, є чимало нюансів, які слід врегулювати. Це стосується як стосунків усередині певних блоків, так і у формуванні коаліції”.

Першим президентський кабінет відвідав перший номер списку “Нашої України” Юрій Єхануров. На запитання чи стало ближчим прем’єрське крісло до лідери БЮТу Юлії Тимошенко, пан Єхануров мовив, що стало далі, однак чому так і не пояснив:

“Я думаю, що стало далі. (А чому?) Ну треба ж вам щось говорити”.

Сама ж Юлія Тимошенко, яка до кабінету на Банковій пішла другою, назвала такі слова Єханурова його таємними мріями. Пані Тимошенко зазначила, що після цієї зустрічі кадрові питання перестануть бути хворобливими, а текст коаліційної угоди буде готовий 10-11 травня. Вона також повідомила, що вже є робоча група з представників трьох політичних сил - БЮТу, СПУ і “Нашої України”, яка розроблятиме коаліційну угоду. У кабінеті Президента Юлія Володимирівна провела близько двох годин. Спочатку спілкувалися тет-а-тет. Потім до розмови долучився головний соціаліст Олександр Мороз. Він, як і лідерка БЮТу, втішений розмовою з Президентом:

“Він налаштований на те, щоб всі питання, які згодом можуть стати конфліктними були зняті тепер, щоб були з’ясовані всі нюанси та деталі співпраці і в форматі коаліції, і в форматі стосунків коаліція-опозиція”.

Віктор Янукович, який останнім відвідав кабінет Президента зазначив, що Партія регіонів веде коаліційні переговори з “Нашою Україною”. Щоправда, однозначної відповіді на питання коаліція чи опозиція, лідер регіоналів не дав:

“При обговоренні цього питання з Президентом, ми фактично разом прийшли до висновків, що Президент не є учасником створення коаліції. Щоб хтось не думав, що президент учасник коаліції. Як він сам висловився, пройде час і можливо йому доведеться робити висновки, що ця коаліція неефективна, і ставити собі за мету розпустити її”.

Політолог Олександр Дергачов позитивно оцінює сьогоднішню зустріч і зазначає, що такі зустрічі мають стати систематичними:

“Інша справа, що зараз дуже важко покладатися на якісь політичні домовленості, коли не відпрацьовані юридичні механізми взаємодії. Таким чином для багатьох учасників може бути не чітко зрозуміло, в чому ж їх інтерес. Йдеться про необхідність пошуку робочої моделі взаємин”.

За українським законодавством після виборів парламент має сформувати більшість, і призначити прем‘єр-міністра. Якщо ж протягом 30 днів депутатам не вдається цього зробити, президент може розпустити парламент.
XS
SM
MD
LG