Доступність посилання

ТОП новини

Слухання в Женеві про тортури: Сполучені Штати відкидають звинувачення і заявляють, що дотримуються національних і міжнародних зобов''язань.


Зиновій Фрис Прага, 5 травня 2006 року (RadioSvoboda.org) - У п''ятницю в Женеві, в Комітеті Організації Об''єднаних Націй з попередження тортур розпочалися відкриті слухання. На них близько 25 американських чиновників з держдепартаменту, міністерств оборони, юстиції та внутрішньої безпеки мають відповісти на запитання десятьох фахівців-правознавців про, зокрема, таємні в''язниці і чи високопоставлені представники адміністрації президента Дж. Буша санкціонували певні методи тортур. Напередодні слухань офіційний представник Вашингтона заявив, що поводження їхньої країни з підозрюваними в тероризмі загалом відповідає міжнародним вимогам. Мова може йти лише про окремі порушення, заявив представник Сполучених Штатів.

Уперше з часу подій 11 вересня 2001 року, коли Сполучені Штати оголосили війну тероризму, група ООН у складі 10 осіб детально вивчає методи, які використовує Вашингтон у цій глобальній кампанії.

Комітет ООН з тортур хоче почути, як Сполучені Штати визначають саме поняття "тортури" і чи це визначення відповідає Конвенції ООН проти тортур.

Зловживання в багдадській тюрмі "Абу-Грейб", а також в Афганістані, тривале утримання в''язнів без суду і пред''явлень обвинувачень у Гуантанамо дали правозахисникам підставу стверджувати, що Вашингтон порушує Конвенцію про права людини. Багато запитань викликали твердження про нібито польоти літаків ЦРУ, на яких до таємних тюрем третіх країн перевозили підозрюваних у тероризмі осіб для можливих тортур.

Правозахисники вважають дуже суттєвими слухання в комітеті ООН. Карла Ферстман очолює у Лондоні групу, що проводить кампанію проти тортур. В інтерв''ю радіо "Свобода", торкаючись слухань у Женеві, вона заявила, що це справді важлива нагода міжнародного співтовариства, щоб розглянути деякі з методів, які використовуються в американській війні проти тероризму в тому вигляді, в якому їх змалювали.

Команду американських чиновників у Женеві очолює юрисконсульт державного департаменту Джон Белінджер. У четвер він назвав "абсурдними" твердження про те, що до третіх країн перевозили тисячі підозрюваних, де вони могли зазнати тортур. "Хочу ще раз заявити, - сказав Белінджер, - що уряд Сполучених Штатів чітко виконує всі свої національні і міжнародні зобов"язання – викорінити тортури і не допустити жорстокого, негуманного поводження зі в''язнями у всьому світі". І ще: "Президент Сполучених Штатів дав чітко зрозуміти, що, цитую, "тортури будь-де є образою людської гідності всюди". І ще цитата президента: "свобода від тортур є невід''ємним людським правом".

А спеціальний доповідач ООН з тортур Манфред Новак заявив, що є докази того, що існують люди, котрі перебувають під арештом США, і ніхто не знає, де вони. Це є доказом того, що існують таємні місця утримання, а це, висловлюючись термінами прав людини, означає, що ці люди є жертвами таємних зникнень. Це, в свою чергу, є одним із найсерйозніших порушень прав людини, заявив Манфред Новак.

Комітет ООН з тортур, що проводить слухання в Женеві, оприлюднить свої висновки 19 травня. І хоча комітет не володіє офіційними повноваженнями і не може накласти санкції на країну, вже згадувана правозахисниця з Лондона Карла Ферстман вважає, що у таких випадках суттєвими є навіть будь-які рекомендації. Адже завжди можна повернутися до цього питання, щоб вимагати від країни бути прозорішою і слухнянішою.
XS
SM
MD
LG