Доступність посилання

ТОП новини

Новий президент Італії- колишній комуніст Джорджо Наполітано.


Наталка Кудрик Рим, 10 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні італійські законодавці обрали нового президента країни. Ним став колишній комуніст, 80-літній довічний сенатор Джорджо Наполітано. Він здобув перемогу завдяки голосам лівоцентристів, які перемогли на парламентських виборах минулого місяця. Очікують, що вже наступного тижня новообраний глава держави призначить новий уряд на чолі із Романо Проді. Президент в Італії має церемоніальні функції, але нині, після виборчих конфліктів його постать як арбітра нації особливо важлива.

Джорджо Наполітано став 11-м главою Італійської Республіки. Вперше країна має президента –колишнього комуніста.

Вибори розтягнулися на чотири тури. Перші три були безрезультатними. В останньому, коли для перемоги необхідна проста більшість голосів, завдяки підтримці лівоцентристської коаліції Романо Проді, переможцем став Джорджо Наполітано.

Майбутній прем’єр-міністр Романо Проді щасливий, що вдалося провести на посаду свого соратника: „Ми дуже задоволені. Звичайно, я думаю, що „Дім Свобод” не втратить можливості і приєднається до нас, тому що Наполітано буде президентом справді для всіх італійців”.

Лідер правоцентристського блоку „Дім Свобод” Сильвіо Берлусконі і деякі його прихильники були категорично проти кандидатури Наполітано. Опозиція воліла б бачити на цій посаді особу неупереджену, найбільше новому президенту дорікають за його комуністичне минуле.

Сильвіо Берлусконі
Тож вітаючи Джорджо Наполітано з перемогою, Берлусконі наголосив: “Сподіваємося, що президент Наполітано має намір виконувати свою роль, яка за Конституцією, повинна бути дійсно неупередженою”.

Наполітано пообіцяв, що буде без упереджень виконувати обов’язки гаранта конституції країни. Попередні 7 років на цій посаді був Карло Адзельйо Чямпі, котрому нині 85. До речі, напередодні виборів, і ліві, і праві були єдині у тому, щоб він залишався на повторний термін, але Чямпі відмовився.

Хоча президент в Італії виконує церемоніальні функції, нині його постаті надають особливого значення. Багато оглядачів і політиків наголошують, що після нещодавніх парламентських виборів, коли з мінімальною перевагою перемогли лівоцентристи, країна поділена на двоє. І саме новообраний президент має об”єднати націю, а також сприяти порозумінню у парламенті між лівими і правими.

Таким чином, головні державні посади в Італії нині обіймають представники лівих сил: у парламенті Фаусто Бертінотті - прездент палати депутатів, Франко Маріні очолює палату сенаторів і Джорджо Наполітано –президент республіки. Поки що без офіційного портфеля прем’єр-міністра Романо Проді. Та за його прогнозами, вже через тиждень, 22-23 травня, новообраний президент, згідно із законом, надасть повноваження уряду на чолі із Проді.
XS
SM
MD
LG