Доступність посилання

ТОП новини

Для розвитку енергетичної співпраці з Євросоюзом Росія потребує внутрішніх реформ.


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Брюссель, 10 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз і Росія залежать одне від одного в енергетичній співпраці, якій заважає недемократичний розвиток у Росії і загалом охолодження відносин між Заходом та Москвою. Про це говорили учасники конференції з енергетичної безпеки, включаючи лідера опозиційного політичного руху Росії “Народний демократичний союз” Михайла Касьянова. Конференцію організував Європейський інститут підприємництва.

Колишній прем’єр-міністр Росії, а нині голова руху “Народний демократичний союз” і потенційний кандидат у президенти Михайло Касьянов розкритикував недемократичний розвиток у Росії, який призводить до помилок не тільки у внутрішній, але і у зовнішній політиці Москви:

“Втрата політичної волі і напрямку реформ, хаотичні дії у внутрішній політиці, агресивна тенденція щодо іноземців у державних енергетичних компаніях – всі ці феномени не є збігом. Проблеми щодо російської енергетичної політики чітко асоціюються із недавніми недемократичними тенденціями в розвитку моєї країни”.

Він вважає, що Євросоюз і Росія не мають справжнього політичного діалогу з енергетики, а недостатня увага до енергетичних питань створює проблеми, які погіршують настрій у відносинах Москви і Євросоюзу. Колишній російський прем''єр назвав серйозною помилкою, що Москва використовує поставки газу як політичну зброю – як приклад, Касьянов навів газові проблеми у січні між Росією та Україною. Російський політик також заявив, що

необхідно реформувати “Газпром”, який нині "з''їдає все на своєму шляху і знищує засади ринкової економіки у Росії".

Водночас Євросоюз дедалі більше залежатиме від поставок енергоносіїв ззовні, і Брюссель зацікавлений у збільшенні енергетичної співпраці з Москвою, вважає глава директорату енергетики і транспорту у Єврокомісії Крістіан Кльотін.

“Нам потрібна безпека поставок, а Росії потрібна безпека попиту. Я б хотів розвіяти часте непорозуміння і наголосити, що Євросоюз постійно вказував від початку енергодіалогу з Росією 2000-го року: довгострокові контракти на поставки газу можуть полегшити інвестиції, які потрібні для задоволення майбутніх потреб”.

Нині Росія потребує 700 мільярдів доларів додаткових інвестицій в енергетичному секторі, і більша частина цих коштів має надійти з-за кордону, зауважив головний економіст Європейського банку реконструкції й розвитку Ерік Бергльоф.

Голова директорату у Єврокомісії Кльотін зауважив, що тільки завдяки більш заощадливому використанню енергії Росії вдасться отримати додаткові обсяги газу для поставок в інші країни. Економіст Бергльоф нагадав, що нині тільки 5 чи 6 країн світу заощаджують енергію гірше, ніж Росія.
XS
SM
MD
LG