Доступність посилання

ТОП новини

Що означає лист іранського лідера Махмуда Ахмадінеджада до президента Джорджа Буша.


Василь Зілгалов Прага, 8 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Лист іранського президента Махмуда Ахмадінеджада до глави Білого Дому Джорджа Буша став першим документом двосторонніх взаємин на найвищому рівні після 27 років "дипломатичного мовчання" між двома країнами. Це послання передано Вашінґтону через швейцарського посла у час гострої дискусії в Раді Безпеки ООН з приводу можливих економічних санкцій супроти Ірану із-за його ядерних приготувань.

Офіційні особи з міністерства закордонних справ Ірану повідомили у понеділок, що іранський міністр закордонних справ Манучегр Моттакі передав цього дня через Філіпа Велті - посла Швейцарії у Тегерані – лист президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада адресований главі Білого дому Джорджу Бушу. З 1980 року, після розриву дипломатичних взаємин двох країн унаслідок іранської революції 1979 року, швейцарське посольство в Тегерані виконує роль посередника між Іраном і США. Ось що сказав у понеділок про цей лист журналістам в Тегерані речник уряду Ірану Ґолам Гусейн Ельгам:

"Іранський президент хоче передати листа до президента США Джорджа Буша через швейцарське посольство в Ірані. У цьому листі він проаналізував поточну ситуацію у світі та витоки існуючих проблем і пропонує нові шляхи виходу з урАзлИвої ситуації у світі".

Представник Білого Дому, радник з питань національної безпеки - Стівен Гедлі, заявив, що йому нічого невідомо про такий лист. Це він сказав, як учасник телешоу відомої американської теле - мережі Ен-Бі-Сі. Тут Гедлі також повторив відому позицію американської адміністрації щодо іранського ядерного питання. Як відомо, вона полягає у тому, що Іран мусить припинити збагачення урану і це відкриє шлях до дипломатичного вирішення цієї проблеми. Крім того, відома серйозна реакція США на заяву Махмуда Ахмедінеджада про те, що "Ізраїль слід стерти з карти".

Як повідомило аґенство Франс Пресс, один західний дипломат в Тегерані, котрий побажав залишитися не названим, охарактеризував цей лист Махмуда Ахмадінеджада "дипломатичним громом з ясного неба". Це ж джерело вважає, що лист іранського президента може бути намаганням Ірану встановити прямий контакт з американцями. Але все залежить, на думку цього ж неназваного західного дипломати, від змісту листа Махмуда Ахмадінеджада чи у ньому пропозиції до серйозних переговорів , чи "лише антиамериканські проповіді". Західні агенства наводять думки й інших неназваних західних дипломатів в Ірані, котрі притримуються протилежної точки зору та характеризують лист іранського глави до Джорджа Буша , як намагання виграти час в умовах гострої дискусії в раді Безпеки ООН щодо ядерної програми Ірану.

Ну і ввечері прийшло повідомлення Агенції Ройтерс про те, що Директор національної розвідки США Джон Неґропонте заявив сьогодні наступне :

"Враховуючи той факт, що іранське питання перебуває в даний час в ООН, звичайно, одне з припущень, яке необхідно перевірити – чи є час відправки цього листа спробою якось вплинути на дискусії в Раді Безпеки"

І додам, що за інформаціями світових агенцій лист Ахмедінеджада викликав сьогодні падіння світових цін на нафту.
XS
SM
MD
LG