Доступність посилання

ТОП новини

Понад пів тисячі автомобілів взяли участь в автопробігу, присвяченому 62-й річниці депортації кримськотатарського народу .


Володимир Притула Сімферополь, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Понад пів тисячі автомобілів взяли участь в автопробігу Сімферополь-Партеніт, що проходив сьогодні у Криму. Він присвячений 62-й річниці злочинної депортації кримськотатарського народу з його батьківщини, які відзначатиметься 18 травня.

“По машинах, колона іде!”, - кілька сотень автомобілів під жовто-блакитними українськими державними і блакитними кримськотатарськими національними прапорами вирушають з околиці Сімферополя у бік Ялти. Колона рухається з невеликою швидкістю, і рух транспорту на Південне узбережжя Криму майже на 6 годин серйозно сповільнений.

Учасники автопробігу кажуть, що хочуть нагадати кримчанам і гостям півострова про страшні біди, яких зазнав кримськотатарський народ після насильницької депортації комуністичним режимом 18 травня 1944 року. Один з ініціаторів автопробігу Асан розповідає, що під час і в перші роки після депортації загинули близько половини усіх депортованих, саме їхній пам’яті і присвячений автопробіг: “Акція приурочена до 62-ї річниці депортації кримських татар з Криму”.


Кримськотатарська журналістка Севіля, яка теж бере участь у автопробігу уточнює: “Ми ще хочемо привернути увагу до земельного питання для кримських татар”.

Брат Севілі Аділь каже, що питання землі важливе, але мир і дружба в Криму – важливіші: “Щоб тут, у Криму завжди був мир, щоб кожен мешканець Криму з розумінням ставився до депортації, до кримськотатарського народу, щоб усі ставилися один до одного з повагою”.

Втім, у самому Партеніті учасників автопробігу зустріли без поваги і розуміння. Кілька важких самоскидів перекрили в’їзд до цього містечка, начебто, за наказом селищного голови. Втім, правоохоронці погасили конфлікт, й учасники акції пішки дісталися селища, а потім повернулися до Сімферополя.
XS
SM
MD
LG