Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Альтерслужба.


Київ, 11 травня 2006 року. В Україні може з’явитися більше можливостей для тих, хто прагне віддати борг Батьківщині без зброї у руках. Глава Мінюсту Сергій Головатий пропонує дозволяти альтернативну службу не тільки за релігійними переконаннями, а й за моральними. Якщо такі ініціативи підтримають інші урядовці, а потім схвалять парламентарі, лави “альтернативників” поповнюватимуть не лише, наприклад, адвентисти чи кришнаїти, а й інші противники використання зброї. Як і скільки доводиться служити тим хлопцям, що мають право на “альтернативку” ? Про це – сьогоднішні “Звуки життя” – “Альтерслужба”. З вами Олександр Лащенко.

Строк альтернативної служби - довше звичайної (зі зброєю в руках) - двадцять сім місяців. А для тих, хто має вищу освіту - вісімнадцять місяців. Є офіційно затверджений перелік тих релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю. Серед цих організацій: Адвентисти, Євангельські християни, Покутники, Свідки Єгови, Харизматичні християнські церкви, Християни євангельської віри, Товариство Свідомості Крішни. Потрапити на “альтернативку” можна лише після рекомендації керівництва релігійної громади за умови, що "молода людина протягом тривалого часу дотримується всіх постулатів віри". Речник міністра оборони Анатолій Лисенко:

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Замінити автомат на судно. Багатьом “альтернативникам” пропонують замість строкової служби займатися соціальною роботою - наприклад, доглядати за хворими і немічними людьми. Киянин Андрій не вважає те, чим він займається, непрестижним. За його роботою спостерігала наша кореспондентка Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Ніякого ажіотажу серед тих, хто віддає борг Батьківщині без зброї у руках, в Україні не було і нема. Мало кого приваблює і у півтора-два рази довший термін альтернативної служби, і безліч бар’єрів для отримання дозволу. Не кажучи вже про умови її проходження. Наприклад, на Львівщині лише сто хлопців проходять альтернативну службу, - ділиться статистикою кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. А під час останнього, весняного, призову лави “альтернативників” поповнили тільки двоє.

У Польщі, як і в Україні, альтернативну службу дозволили тільки після відходу від влади комуністів. До того ніяких поблажок охочим служити без зброї, тут не робили. Часи стрімко змінилися - колишній член соцтабору Польща стала демократичною державою, членом НАТО. Змінилося і ставлення до “альтернативки”, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар. Щоправда поляки мають чітко визначений ліміт “альтернативників”.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Людина повинна мати право вибору між строковою і альтернативною службою, визнає український генерал Вадим Гречанінов. "Армійська обязаловка", на його думку, це ознака тоталітарних держав. З іншого боку - в "альтернативку" радо йдуть чимало юнаків-"сачків", які шукають лише приводи “відкосити” від армії.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG