Доступність посилання

ТОП новини

Шотландія хоче товаришувати з Україною.


Богдана Костюк Київ, 11 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В уяві пересічного українця при згадці про Шотландії виникають цікаві візуальні та звукові образи: чоловіча спідниця – кілт і волинка, футбольний клуб “Glasgow Rangers” і середньовічні балади. Уява звичайного шотландця при слові “Україна” малює апокаліпсичну Чорнобильську картину і, у кращому випадку, той таки футбольний сюжет за участю київського “Динамо” та Андрія Шевченка. Розширити сфери знайомства між Шотландією та Единбургом має намір спеціальна команда політиків і мистецтвознавців, яка нині перебуває у Києві.

Гості з Едінбургу – мистецтвознавець Анджела Репсон і політик та журналістка Джойс МакМіллан – охоче смакували кавою, а щодо традиційного чаю обидві заявили: у Києві чудова кава, а чай ми ще вдома попити встигнемо! “Вдома” – це в Едінбурзі, де після Помаранчевої революції представники громадськості і політики зацікавились Україною. І, як каже пані МакМіллан, несподівано для себе з’ясували, що історія українська подібна до шотландської: століття визвольних змагань, утвердження національної ідентифікації і спроба протистояти колоніальній політиці імперського центру. І в українців, і у шотландців велику роль у цих процесах зіграла культура:

“Наша культура – включно з культурою парламентаризму, яка різниться від англійської – стала тим підґрунтям, що допомогло Шотландії вистояти, відстояти і донині відстоювати свої інтереси. Вісімнадцяте сторіччя, наприклад, було особливим для Шотландії, і не лише для неї: наші митці зробили величезний внесок в європейську культуру, а вихідці з Шотландії у Північній Америці творили Конституцію США. Наші письменники і музиканти – це ой прошарок, яким донині пишається Шотландія і цілий світ. І мета нашого візиту до Києва – відкрити двері Шотландії перед Україною, ознайомити наші народи з історичними надбаннями одне одного – у політиці, в освіті, у мистецтві. Тим більше, що донині мистецтво і культура допомагають нам залишатися шотландцями”.

Анджела Репсон – англійка, яка вже понад тридцять років мешкає у Шотландії – відзначає, що сучасна Україна потребує досвіду шотландського парламентаризму:

“Я вважала Шотландію самостійною, багато у чому особливою і цікавою країною. І думала про те, яким чином шотландці зберегли свої традиції, культуру, навички політичного життя у межах Великобританії. Спостерігаючи упродовж років за підготовкою і проведенням референдуму про відновлення шотландського парламенту, я розуміла: те, що діється у Шотландії – це правильно, як би не сприймала це Британська метрополія. Я бачила піднесення, натхнення, єднання народу навколо нового парламенту, це був надзвичайно цікавий час! Як мені відомо, подібне переживала Україна 1991-го року і у час Помаранчевої революції. Ви маєте знати, що перед Україною та її парламентом є чимало проблем, що їх розв’язують усі молоді парламенти”.

Джойс МакМіллан та Анджела Репсон мають намір нав’язати контакти у політичному, мистецькому і студентському середовищі України. Він сподівається, що українці і шотландці порозуміються у багатьох сферах життя, адже живемо ми всі у вельми динамічному і творчому світі.
XS
SM
MD
LG