Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі говорили про врегулювання на придністровській ділянці молдовського кордону.


Петро Каландирець Одеса, 12 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі у офісі Місії Європейського Союзу з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні проведена друга зустріч Консультативного комітету за участю заступників міністрів закордонних справ України та Молдови, голови Представництва Європейської Комісії в Україні та Бєларусі Ієна Боуг, голови Місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні генерала Ференца Банфі.

У ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський наголосив, що від часу початку роботи в Одесі офісу місії ЄС ситуація на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону поступово стабілізується.

Андрій Веселовський: „Місія не випадково має перебувати тут щонайменше 24 місяці. Робота має тривати системно. Нині вона якраз переходить на такий ґрунт. Тіньові схеми, які існують, виникли не за один день, не за один рік. Вони достатньо досконалі. І щоб їх зруйнувати українському уряду за допомогою місії, потрібен буде не один місяць”.

Заступник Міністра закордонних справ України Андрій Веселовський назвав результативною другу зустріч Консультативного комітету, проведену в Одесі.

Представники місії ЄС представили її учасникам 42 рекомендації, які мають за мету створення сучасної системи інтегрованого управління на українсько-молдовському кордоні. Рекомендоване активніше сприяння обміну інформацією, створенню сучасної системи аналізу ризиків на кордоні.

Наголошено, що нинішня практика контролю на українсько-молдовському кордоні не досконала і не відповідає стандартам ЄС. Існують окремі недоліки у системі освіти, які мають бути доопрацьовані. Зокрема, Місія бачить потребу у підвищенні мовних знань. „Контрабанда найчастіше має міжнародний характер, тому фахівці на кордоні мають володіти англійською мовою для забезпечення ефективної відповіді загрозі. Для вирішення нинішніх проблем прикордонники, митники та інші державні органи, пов’язані з питаннями кордону, мають якнайтісніше співпрацювати. Новий митний режим, встановлений з березня 2006 року, поступово покращив ефективність системи управління кордоном. Зросла прозорість експорту та імпорту, як з так званої Придністровської республіки так і у зворотньому напрямку, йдеться у Звіті місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський вважає, що у плані, запропонованому Віктором Ющенком для врегулювання ситуації у придністровському регіоні Республіки Молдови, вже є конкретні досягнення.

„Це насамперед те, що до переговорного процесу залучені як спостерігачі ЄС та Сполучені Штати Америки. Це значною мірою поліпшує взаємодію в рамках переговорного процесу. Це перше. Друге. Планом Ющенка передбачалася місія. І ось вона нині діє на кордоні. Отже, Україна має від цього великий прибуток. По-третє. Планом Ющенка були передбачені демократичні зміни у так званій Придністровській республіці та проведення демократичних виборів. На перший погляд, ми від цього дуже далеко. Але, це не зовсім так. Вісім місяців тому про це навіть думати ніхто не міг. Нині це питання обговорюють. Від обговорення до конкретного рішення вже значно ближче. Я думаю, що план Ющенка є основою. З цим погоджуються всі учасники процесу. І він буде залишатися основою для придністровського врегулювання”.

Задоволення від результативності діяльності офісу місії ЄС висловив і заступник міністра закордонних справ Республіки Молдови Валеріу Осталеп.

„Ми високо цінуємо рекомендації місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні, спрямовані на покращення роботи на кордоні”.

Голова Місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні генерал Ференц Банфі наголосив, що від часу початку її роботи на українсько-молдовському кордоні вдалося стати на перешкоді контрабанді значних партій курятини, цигарок, алкогольних напоїв.
XS
SM
MD
LG