Доступність посилання

ТОП новини

Київ втратив Рахліну – людину, яка закохувала у столицю.


Богдана Костюк Київ, 12 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 27 квітня на 71 році пішла з життя видатний фахівець музейної, краєзнавчої, києвознавчої справи, екскурсовод, глава однієї з найвідоміших у Києві туристичних екскурсійних агенцій, автор багатьох статей та путівників про Київ, блискучий оратор та пропагандист історії та культури столиці – Елеонора Натанівна Рахліна.

“Сьогодні екскурсію веде Елеонора Рахліна” – цього повідомлення туристичного бюро “Кліо” вистачало для того, щоб десятки людей терміново змінювали плани.

Замість поїздки на дачу на вихідні, замість відвідин футбольного матчу чи вечірки, йшли з Рахліною на Печерськ і до Лаври, на Поділ і до Свято-Іонівського монастиря, або ж тряслися автобусом до Качанівки, Прилук, у Густинську пустош, зачаровані справжніми оповідями, намальованими в уяві завдяки Елеонорі Рахліній та й картинкам з минувшини.

Вона вміла вживатися в образи і факти з історії, кожен з екскурсантів ніби переносився на десятиліття, а то і сторіччя назад, переживав із пані Рахліною події, які тоді відбувалися.

Донька відомого диригента і музиканта Натана Рахліна, вона могла продовжити справу батька, але закінчила у Ленінграді Державний бібліотечний інститут та Художній інститут імені Рєпіна, повернулася до Києва і засіла вивчати історію рідного міста, розробила авторські екскурсії по окремих його вулицях, кварталах, районах.

Її любов до міста була всеосяжною. І саме ця любов врятувала від зносу і руйнації стару забудову Хрещатика, кілька міських парків і скверів.

Нещодавно Елеонора Рахліна відзначила свій 70-річний ювілей, колеги з “Кліо” розповідають, що готувала нову екскурсію про старовинний Київ.

Тепер цю екскурсію закінчить хтось інший, якому Елеонора Натанівна допомагатиме звідти, куди ідуть, звідки не повертаються, навіть такі, хто закоханий у своє місто і свою землю.
XS
SM
MD
LG