Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний візит президента Ющенка до Варшави.


Єва Поштар Варшава, 12 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Справи регіональної двосторонньої співпраці між Польщею та Україною та міжнародної співпраці обговорювалися 12-го травня у Варшаві під час зустрічі президентів України та Польщі Віктора Ющенка і Лєха Качинського. Польський президент запевнив, що після змін на політичній сцені у Польщі, державна політика щодо України не зміниться.

Найважливішою справою для українсько-польських відносин польські коментатори вважають проблему енергетичної безпеки у регіоні, зокрема побудови нафтопроводу Одеса- Броди- Гданськ.

Переговори президентів Ющенка та Качинського у Варшаві в п’ятницю торкалися в першу чергу цього питання.

Віктор Ющенко: “Ми говорили про активізацію, участь у цьому проекті казахстанської сторони. Ми говорили про можливу осінню конференцію...Ми говорили про проект побудови в Бродах нафтопереробного заводу, з участю польського капіталу, інших країни”.

На сьогоднішній день між Польщею та Україною існує 12 пунктів кордонного переходу. Це надто мало, коли дивитися на кількість бажаючих їздити за кордон.

Віктор Ющенко: “Ми говорили про перспективи розбудови чотирьох нових пунктів переходу, включення їх в бюджет наступного року і розширення відповідної мережі”.

Цю тему заторкнув і президент Качинський: „Невдовзі ми проведемо переговори про співпрацію збройних сил Польщі та України. Немає сумніву, що буду робити все, щоб побільшити кількість пунктів кордонного переходу. Завтра будуть назначені повноважені у справах обміну молоді. Маємо на увазі, щоб також знайомилися вчителі та діячі місцевих самоуправ із Польщі й України”.

Під час прес-конференції чимало уваги було приділено темі історичного примирення між Україною та Польщею. Польські журналісти запитували, що ще потрібно зробити для закінчення процесу примирення між обома державами. Обидва президенти були однодумцями в цій справі. Говорить президент Лєх Качинський.

“Ми, з нашого боку йдемо відважно уперед. І ніякі протести, адже знаємо, що такі появилися - не завернуть мене з раз обраного шляху”.

Президент Качинський не відповів на запитання, чи під час врочистостей у Павлокомі, біля могили 366 українських селян замордованих загоном Армії Крайової, буде просити в українців вибачення. Він попросив зачекати до суботи, 13-го травня.

Президент Ющенко сказав, що треба робити все, щоб минуле не перешкодило у порозумінні обох народів, щоб історія не знищила шанс для майбутнього. Український президент вважає, що за короткий час обидві сторони зробили більше для процесу примирення, ніж протягом останніх десятків років.

Віктор Ющенко: “В цьому питанні від 97 року ми йдемо по формулі: вибачте і вибачаю. Переконаний, що по всіх епізодах, які сьогодні чіпають історії людських душ у наших взаєминах, обидві сторони повинні гордо чесно пройти цю дистанцію порозуміння”.

В інтерв’ю для «Ґазети Виборчої» Віктор Ющенко сказав, що він не виключає можливості призначення Юлії Тимошенко на пост прем’єр-міністра України. Зараз, сказав він – найважливішим є знайти формулу стабільності коаліції.

Президент Віктор Ющенко зустрівся зі спікерами вищої й нижчої палат польського парламенту. Він мав також доповідь у Європейському колегіумі у Варшаві - престижній вищій школі, яка готує кадри для установ Європейського Союзу.
XS
SM
MD
LG