Доступність посилання

ТОП новини

"Прости нам наші провини, як і ми відпускаємо винуватцям нашим". Про це я прошу”, - президент Качинський.


Єва Поштар Президенти України Віктор Ющенко та Польщі Лех Качинський під час врочистості вшанували пам''ять 366 українців, загиблих у березні 1945 року в селі Павлокомі у Підкарпатському воєводстві (Польща) від рук вояків польської Армії Крайової. У рамках заходів відбулася спільна молитва за участю глави УГКЦ кардинала Любомира Гузара, голови Конференції єпископату РКЦ Польщі архиєпископа Юзефа Міхаліка, представників православних церков із Польщі та України.

У спільному екуменічному молебні взяли участь сотні українців з усього світу, у тому числі колишні жителі, які врятувалися від розстрілу при церкві у Павлокомі. Один із них - це Діонізій Радонь. Коли понад 60 років тому вояки Армії Крайової напали на українців Павлокоми, Радоню було 14 років. Він так згадує те, що відбувалося у церві, куди зігнали українців:

"Вони виводили з церкви по декілька осіб, стріляли та поверталися по наступних і наступних. Біля полудня прийшов наказ, щоб зглянулися на матерів з малими дітьми".

Президент Віктор Ющенко сказав у Павлокомі, що українці й поляки мають зараз перед собою два шляхи: можуть або рахувати жертви й літри пролитої крові або поєднатися. Обрано спільно шлях єднання українського та польського суспільств.

Архиєпископ РКЦ Юзеф Міхалік сказав, що завжди ненависть породжує ненависть. Сьогодні соромимось цієї історії, переживаємо й перепрошуємо, сказав він. Пооєднання із братом не є проявом слабкості, є наказом Ісуса Христа, продовжував він.

Польський президент Лєх Качинський прямо не вибачився за кривди, заподіяні українцям у Павлокомі. Він наголосив, що настав час говорити правду про криваві сторінки спільної історії, а не існує нічого такого злого із минулого, що його не можна було б перемогти. Свій виступ президент Польщі закінчив словами молитви:

"І прости нам наші провини, як і ми відпускаємо винуватцям нашим. Про це я прошу”.
XS
SM
MD
LG