Доступність посилання

ТОП новини

До 125-річчя угорського композитора і музиканта Бели Бартока.


Богдана Костюк Київ, 17 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 125 років тому у містечку Надьсентміклош (нині це територія Румунії) народився відомий угорський композитор і музикант БЕла БАрток. Цю річницю нині святкують в Угорщині, Україні, Румунії, Словаччині і США – з цими країнами пов’язані життя і творчість митця.

Бела Барток – автор і виконавець численних музичних творів для фортепіано, струнних інструментів, викладач Угорської музичної академії і піаніст. Як каже український диригент Іштван Геді,

“Він відрізняється від інших угорських композиторів, оскільки він є інтернаціоналіст. Оскільки народився у сучасній Румунії, жив у сучасній Україні, потім у Братиславі (це сучасна Словаччина) і врешті-решт через Будапешт потрапив до інтернаціонального Нью-Йорку. Сама музика Бартока за себе говорить багато”.

Бела Барток знаний також і як збирач фольклору – юнаком, він обійшов тодішню Угорщину ( яка тоді простягалась на північну Румунію, сучасне українське Закарпаття і майже цілу територію нинішньої Словаччини). У селах і містечках записував народні пісні, фольклорна колекція Бартока нараховує понад шість тисяч пісень.

1940-го року Бела Барток, який був послідовним критиком нацизму, емігрував до США, де і помер у вересні 1945 року, дочекавшись закінчення Другої світової війни. 1988-го року його прах перевезено на Батьківщину і поховано у Будапешті.
XS
SM
MD
LG