Доступність посилання

ТОП новини

Депутатським портфелем по мерському кріслі.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – На початку тижня урядовими кабінетами прокотилася хвиля відставок. Високопосадовці масово зробили вибір на користь парламентських крісел. Вслід за ними заяви про відставки написали міські голови: Чернігова - соціаліст Микола Рудьковський та Полтави - регіонал Анатолій Кукоба.

Чому йде з посади мера Чернігова соціаліст Микола Рудьковський, який був таким переконливим, розповідаючи жителям стародавнього міста про свої плани покращання їхнього життя? В інтерв’ю Радіо Свобода пан Микола пояснює:

“Для того, щоб ефективніше займатися проблемами міста”.

Свій вибір пан Рудьковський називає “прагматичним і виваженим кроком в інтересах людей”. Рішення відправити Миколу Рудьковського до парламенту ухвалив Пленум Чернігівського обкому Соцпартії. Мотивація – щоб мати свого представника у Верховній Раді.

Однопартйці мера Полтави Анатолій Кукоби, який теж зробив вибір на користь Верховної Ради, його рішення пояснюють так. Представник Партії регіонів Ігор Шкіря:

“Кукоба вирішив йти працювати в парламент, його обрали народним депутатом. Людина подивилася, що новообраний склад міської ради склався таким чином, що мер буде завжди під обстрілом більшості, в яку не увійшла Партія регіонів”.

Конституційна реформа дає народним депутатам набагато більше повноважень, ніж вони мали раніше, зазначає політолог Сергій Таран. Саме цим він пояснює рішення Миколи Рудьковського та Анатолія Кукоби, які надали перевагу депутатській, а не мерській роботі:

“Вага парламенту зараз стає вагомішою, аніж, скажімо, Секретаріат Президента. Тому робота у парламенті є найцікавішою для багатьох політиків. І тому чимало депутатів йшли на вибори з наміром дуже швидко піти у відставку і залишитися народними депутатами. Для них змагання на мерських виборах було своєрідним доказом політичної міці”.

Цьогоріч парламентські та президентські вибори збіглися в часі, відзначає політолог Андрій Єрмолаєв. А це призвело до того, що успіх політичних партій привів на посади у місцевих органів влади випадкових людей:

“Вони не в змозі спиратися серйозну політичну підтримку, вони не є авторитетом, або навпаки, є джерелом конфлікту. Думаю, що чимало з них просто проявили малодушшя. У деяких випадках це можна розцінювати, як просте людське боягузтво”.

Експерти підсумовують: щоб унеможливити такі випадки, наразі мало розвести у часі вибори до парламенту та місцевих рад, для цього потрібні серйозні інституційні зміни у розвитку місцевого самоврядування. Дехто з експертів згадує про моральний вибір проблеми: політики цинічно полишили людей, яким обіцяли відремонтовані дороги і чисте довкілля, якісну охорону здоров’я і захист від злочинців... І чи підуть ці люди обирати наступного міського голову?
XS
SM
MD
LG