Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Криму відзначають 62-у річницю депортації кримськотатарського народу


У 1944 році упродовж трьох діб з півострова до Сибіру і Центральної Азії вислали близько 190 тисяч кримських татар, з яких майже половина загинули безпосередньо під час вивезення людей та у перші роки депортації. Сьогодні вранці в усіх мечетях Криму відбулися жалобні молебні за тисячами загиблих і померлих на чужині.


У 1944 році упродовж трьох діб з півострова до Сибіру і Центральної Азії вислали близько 190 тисяч кримських татар, з яких майже половина загинули безпосередньо під час вивезення людей та у перші роки депортації.

Один з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який народився вже у місцях заслання, каже, що 18 травня – це день скорботи та єднання. “Сьогодні це день жалоби, і день об’єднання зусиль вже в межах незалежної України для відновлення усіх своїх прав. Це день скорботи, це день жалю, це день відчуття єдності кримськотатарської спільноти”.

Рефат Чубаров каже, що кримські татари чекають від української держави розв’язання політико-правових проблем раніше депортованого народу.

Сьогодні вранці в усіх мечетях Криму відбулися жалобні молебні за тисячами загиблих і померлих на чужині.

Експерти кажуть, що депортація – окрім багаточисельних людських жертв – принесла кримськотатарському народу величезні матеріальні і духовні збитки, призвела до занепаду мови й культури, підірвала національні традиції.

Президент Віктор Ющенко у своєму зверненні з нагоди Дня жалоби заявив, що разом з усіма громадянами України схиляє голову перед пам''яттю десятків і десятків тисяч невинних жертв. Прес-служба кримського уряду напередодні повідомила, що з Державного бюджету України на облаштування раніше депортованих громадян цього року планується виділити майже півмільярда гривень.
XS
SM
MD
LG