Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Сербії не підтримує Чорногорію в її прагненні до незалежності


Воїслав Коштуніца закликав чорногорців проголосувати за подальшу єдність із сербами

Воїслав Коштуніца закликав чорногорців проголосувати за подальшу єдність із сербами. У неділю чорногорці на референдумі голосуватимуть щодо здобуття незалежності.

Брюссельська адміністрація визначила правила, за якими Чорногорія може стати незалежною. Це станеться, якщо за незалежність проголосують більше 55% виборців. Водночас ЄС відкинув вимогу Белграда, щоб право голосувати отримати і ті чорногорці, котрі мають сербське громадянство.

Після Першої світової війни Чорногорія увійшла до складу новоствореного королівства Югославія. Після розпаду колишньої Югославії уряди Сербії і Чорногорії проголосили так звану союзну республіку Югославія, котра існувала до 2003 року, після чого її реформують у нинішнє державне об’єднання Сербія і Чорногорія. У Чорногорії блок, який виступає за незалежність, очолюють президент та прем’єр-міністр. Вони запевняють, що їх підтримують майже 60% виборців. У Белграді називають їх сепаратистами. У передвиборчій кампанії сторони обвинувачують одна одну в намірах сфальсифікувати результати голосування.
XS
SM
MD
LG