Доступність посилання

ТОП новини

Жалобний мітинг у Сімферополі.


Володимир Притула Сімферополь, 18 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму відзначають 62-гу річницю депортації кримськотатарського народу з історичної батьківщини. У 1944 році протягом трьох діб з півострова до районів Сибіру і Центральної Азії були вислані близько 190 тисяч кримських татар, з яких майже половина загинула під час депортації та у перші роки вислання. Сьогодні у Сімферополі відбувся жалобний мітинг у пам’ять жертв депортації.

Національний гімн кримськотатарського народу лине над заповненим людьми центральним майданом Сімферополя. За даними міліції – 12-15 тисяч, за даними організаторів – до 30 тисяч осіб взяли участь у жалобному мітингу. А поминальна молитва цього разу вперше звучить двічі – уже на мітингу не витримало серце 62-літньої жінки. Ровесниця депортації, вона померла під час вшанування пам’яті усіх загиблих на чужині співвітчизників.

Перший заступник постійного представника президента України у Криму Віктор Павлюк передав від Віктора Ющенка його щирі співчуття: “Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв тоталітарного режиму. Я разом з усіма громадянами України схиляю голову перед десятків і десятків тисяч невинних жертв депортації”. У зверненні президент пообіцяв зробити все можливе для розв’язання болючих проблем кримськотатарського народу.

Реакція на це Рефата Чубарова, який вів мітинг: “Ми дякуємо президенту за слова співчуття. І сподіваємося, що найближчим часом всі вищі органи державної влади нарешті сприятимутьухваленню довгоочікуваних законів, які б відновили права кримськотатарського народу”.

Сьогодні кримські татари поминають своїх співвітчизників, які загинули у роки депортації
Водночас у своєму виступі лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв наголосив, що Українська держава, яка докладає значних зусиль з вирішення практичних питань облаштування кримських татар, за роки своєї незалежності не ухвалила жодного законодавчого акту, спрямованого на відновлення політичних прав кримськотатарського народу, що є причиною збереження фактичної нерівноправності та дискримінації кримських татар. Мустафа Джемілєв також закликав співвітчизників до єдності, на що мітинг скандував: “Нація! Батьківщина! Меджліс!”.
XS
SM
MD
LG