Доступність посилання

ТОП новини

У Донецькій області вирішили надати російській мові статус регіональної


За це сьогодні проголосували депутати облради. Вони також більшістю голосів ухвалили звернення до Верховної Ради з вимогою розробити законопроект про визнання російської мови другою державною в Україні.

За це сьогодні проголосували депутати облради.

Вони також вважають за необхідне внести суттєві зміни до Конституції України, які б торкалися мовних питань. Тому на сесії більшістю голосів вони ухвалили звернення до Верховної Ради з вимогою взяти це питання до розгляду та розробити законопроект про визнання російської мови другою державною в Україні.

Депутати впевнені, що відсутність таких положень не сприяє консолідації української нації. 115 депутатів зі 133 проголосували за рішення, яке передбачає, що російська мова, поряд із державною, може використовуватися на Донеччині як робоча мова, мова діловодства та спілкування населення, мови закладів освіти, культури та державних органів.

Іще 1991 року Донецька облрада визнала російську мову робочою для працівників ради.

Раніше цього року статус регіональної російській мові вирішили надати Харківська й Севастопольська міськради, а також Луганська обласна рада.

Президент України Віктор Ющенко доручив міністерству юстиції та генпрокуратурі з’ясувати законність цих рішень. Мін’юст уже оголосив, що вважає їх за незаконні.
XS
SM
MD
LG