Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Афганістані чи не найнапруженіша за останні роки.


Василь Зілгалов Прага, 18 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Афганістані знову наступають таліби. У сьогоднішніх та вчорашніх сутичках талібів з коаліційними силами та афганською міліцією є десятки загиблих з обох сторін. Це найсерйозніше загострення становища з 2001-го року, від часу падіння режиму талібів.

Особливо масштабні атаки смертників - талібів у південній афганський провінції Гільманд. Тут загинуло у середу понад півсотні осіб. У середу і четвер тривали бої коаліційних сил і афганської поліції проти талібів на заході країни - в Гераті, а також поблизу Кандагара. У боях тут беруть участь американські, канадські та британські військові спільно з афганською армією та поліцією. Ось що повідомив Радіо Свобода у четвер з Герата командир місцевої поліції:

"Атака смертника сталася сьогодні о 9 ранку. В результаті вибуху авто з кабульскими номерами поблизу американського конвою один американець загинув".

Вагід Мождег, афганський літератор і експерт з питань безпеки, повідомив Радіо Свобода з Кабула:

"Перед афганським Новим роком /21 березня/, коли було ще холодно, Талібан попередив що хоче активізувати свої дії. Це було заявлено з тих причин, що понад 50 осіб готові брати участь в операціях смертників".

Американський генерал Карл Ейкннберрі, командувач коаліції західних сил, наголосив, що атаки талібів дуже активні і подібне давно не спостерігалося. Він також пояснює ескалацію конфлікту "слабкістю афганської держави". Тоді як уряд у Кабулі обвинувачує сусідній Пакистан, котрий нібито майже нічого не робить, щоб захопити талібських лідерів.

Разом з тим офіційні представники Кабула привітали рішення Канади продовжити перебування свого військового контингенту в Афганістані до 2009 року. Канадські сили нараховують тут понад 2000 вояків і розміщені на півдні Афганістану, де й активізувалися у ці дні таліби.

Україні також пропонували взяти участь у підтримці миру в Афганістані, але сьогодні міністр оборони заявив про позицію проти введення в Афганістан бойових підрозділів. Водночас Анатолій Гриценко зазначив, що Україна може направити до Афганістану військових медиків і фахівців з ремонту техніки.

Якраз перед загостренням становища в Афганістані там побувала урядова українська делегація на чолі із першим заступником міністра палива та енергетики Юрієм Проданом. Ось що сказав про це Радіо Свобода працівник українського посольства в Афганістані Денис Погрібний:

"Була проведена зустріч з міністром енергетики та водопостачання Афганістану, міністром шахт та гірничої промисловості країни, торгово –промислових палатах країни та столиці. Основна мета поїздки - започаткувати співробітництво в енергетичній галузі між Україною та Афганістаном".

Слід зауважити, що останні події в Афганістані серйозно загрожують такій співпраці.
XS
SM
MD
LG