Доступність посилання

ТОП новини

Як президент Росії розв’язує демографічну проблему.


Людмила Литовченко Київ, 19 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Населення Російської Федерації щороку зменшується на 700 000 осіб, - стверджує статистика. У своєму нещодавньому щорічному зверненні до Федеральних зборів Росії Президент Владімір Путін розв’язання демографічної проблеми назвав одним з національних пріоритетів.

«Пропоную програму стимулювання народжуваності, а саме – заходи з підтримки молодих родин, підтримки жінок, які роблять рішення народити і поставити на ноги дитину» - сказав російський президент. Чи достатньо цього, щоб заохотити російську родину народжувати більше дітей?

Діти потребують великих витрат всюди, не є винятком і Росія. 33- літня москвичка Неля – мати трьох дітей – знає це дуже добре.

«20 тисяч рублів візочок, 7 тисяч - крісло для авта, повивальний столик ну і найнеобхідніші речі – це виходить дуже і дуже багато».

Світлана – мама двох дітей - розповідає, що пара добрих черевичків для її однолітньої донечки коштує 800 рублів – це 30 доларів. Дуже ощадливо ставлячись до родинного бюджету, Світлана витрачає на двох дітей в середньому від 12 до 20-ти тисяч рублів на місяць.

В Москві, де місячний дохід населення становить в середньому 21 тисячу рублів, дозволити собі мати кількох дітей може не кожен. Така ситуація посилює демографічну кризу в державі, розв’язання якої президент Росії Путін назвав одним з національних пріоритетів. За логікою президента, якщо населення країни щороку зменшується на 700 тисяч осіб, слід домогтися зниження смертності, ефективної міграційної політики та підвищення народжуваності. Що конкретно пропонує російський президент для подолання демографічної кризи? Матеріальну допомогу на першу дитину збільшити удвічі – до 1 500 рублів, на другу – до 3 тисяч рублів. Удвічі збільшити виплату на утримання дитини в сім’ї опікуна – не менше, ніж до 4-х тисяч на місяць. А ще – держава має надати жінці, що вирішила народити другу дитину, первинний базовий материнський капітал. Ця сума має бути не меншою, ніж 250 тисяч рублів. Та річ у тім, що президентську премію матері дістануть не раніше, як за три роки після народження другої дитини, до того ж, її не дадуть на руки. Заповітні 250 тисяч можна буде витратити , або вклавши в будівництво житла, або на освіту, або перевести в накопичувальний пенсійний фонд матері. Тоді вона зможе їх отримати, коли вийде на пенсію, у вигляді щомісячної надбавки. Виникає питання: що краще – синиця в небі, чи журавель в руці?

Пропозиція президента Путіна, озвучена в Посланні до Федеральних зборів, викликала в російському суспільстві бурхливу реакцію.

Москвичка Світлана вважає, що це заохотить молоді пари народити другу дитину:

«Я вважаю, це якось стимулює. Що мені подобається – те, що в освіту можна вкладати. Зараз вона у нас платна. Це лише говорять, що безплатна».

Інша жінка – мати трьох дітей – має сумнів, чи запропоновані заходи спонукатимуть обмежені наявними грошима родини, мати більше дітей. Ïї велика родина, говорить вона, обумовлена лише фінансовими можливостями чоловіка.
XS
SM
MD
LG