Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно в родині президента Назарбаєва назрів розкол.


Василь Зілгалов Прага, 22 травня 2006(RadioSvoboda.Ua) – Шість місяців президентства казахського глави Нурсултана Назарбаєва після переобрання його на наступний семирічний термін не були такими легкими. Оглядачі пишуть про ніби-то загострення його стосунків зі старшою донькою – Даріґою. Особливо багато інформації про можливий розкол в президентській родині з’явилося після убивства у лютому цього року одного з опозиційних лідерів Казахстану. Наскільки правдиві твердження про сварку в родині Назарбаєва.

13 лютого 2006 року неподалік від Алмати було знайдено тіла опозиційного політика, лідера партії Ак жол / Світлій шлях/, Алтинбека Сарсенбаєва і його водія та охоронця. Розслідування заявило, що всі троє були убиті пострілами в спини і голови. Це вже не перше убивство лідера казахської опозиції, котра заявляє про існування в країні ескадрону смерті за допомогою якого влада ніби-то усуває своїх політичних суперників.

Хоча й міністерство внутрішніх справ заарештували у кінці лютого групу осіб підозрюваних у вбивстві Сарсенбаєва, все ж скандал набув ширшого розголосу у зв"язку із публікацією Даріґою Назарбаєвою ще у березні цього року суперечливої статті в казахському щоденникові "Караван" під назвою "Дежа вю". Ось що сказала радіо Свобода про цю статтю Даріґи глава незалежного казахського Фонду "Журналісти в біді" Розлана Таукіна:

"У своїй статті, "Дежа вю", Даріґа, так би мовити, розкрила сімейні таємниці, те що обговорюється за столом, про те, що президенту доповідали ті чи інші чиновники. І вона взяла і вихлюпнула це, так би мовити, на загальний огляд громадськості. Вона сказала головне – про те , що підозра голови комітету національної безпеки стосувалася у тому числі і її чоловіка."

У згаданій статті Даріґа Назарбаєва нападає на главу КНБ Нартаі Дутбаєва за ніби-то "брехливу" доповідну президенту Назарбаєву. Старша донька президента обурюється у публікації Дутбаєвим, котрий інформував президента, що "один із членів родини чи то Рахат Алієв / чоловік Даґіри/, чи то Тімур Кулібаєв, інший зять президента, чи Кайрат Сатибалди, племінник Назарбаєва – стоїть за вбивством Сарсенбаєва". Зрозуміло, що цю інформацію відразу ж підхопила опозиція, не зважаючи на те, що Даґіра під час розслідування не підтвердила оприлюднену у газеті інформацію про ніби-то підозри глави КНБ. Вона сказала слідству, що була у "психічно - емоційно неґативному стані" та написала неправду.

Наприклад, один із відомих казахських незалежних аналітиків, Досим Сатпаєв, висловився про це радіо Свобода наступним чином:

"Чимало людей заявили навіть про те, що цією публікацією Даґіра Назарбаєва вирішила започаткувати нову атаку на конкуруючі елітні групи, що могло призвести до нової політичної кризи".
XS
SM
MD
LG