Доступність посилання

ТОП новини

"Євробачення": дещо про зворотній бік конкурсу.


Зиновій Фрис Прага, 19 травня 2006 року (RadioSvoboda.org) - У грецькій столиці тривають останні приготування до фіналу пісенного конкурсу "Євробачення", який відбудеться у суботу ввечері.

Напередодні конкурсу все частіше говорять і пишуть про пристрасті, які вирували і вирують довкола цього престижного у Європі пісенного змагання. Наприклад, Сербія і Чорногорія цього року так і не змогли домовитися, чия пісня представлятиме на конкурсі конфедерацію. Чимало пісенних конфліктів було на "Євробаченні" і раніше.

Ще в березні дві колишні югославські республіки не змогли домовитися про те, чия пісня представлятиме конфедерацію Сербія та Чорногорія на музичному конкурсі. Тоді на концерті в Бєлграді перемогла пісня з Чорногорії у виконанні гурту "Безіменний". Однак глядачі влаштували шалений галас, звинувативши чорногорських суддів у необ"єктивності.

Виступила тоді й сербська група "Фламінго". Однак з"ясувати, чия пісня краща так і не вдалося. Чорногорська преса писала тоді, що союз Сербії і Чорногорії не працює не лише політично й економічно, а й не спроможний навіть дійти згоди щодо пісні.

Редактор розміщеного в Амстердамі сайту про конкурс esctoday.com Сієце Баккер каже, що історія "Євробачення" знає і про інші суперечливі випадки.

"Достатньо, - пише він, - повернутися до першого конкурсу 1956 року, коли з Люксембургу приїхали два члени журі. Звісно, вони не могли брати участі. Швейцарія, натомість, вирішила послати на заміну своїх двох членів журі. Здогадайтеся, хто переміг? Швейцарія!"

Конкурс "Євробачення" – це завжди якісь непорозуміння, скандали чи просто суперечливі моменти, нерідко з політичним підтекстом.

Достатньо згадати 1969 рік, коли Австрія відмовилася від участі в конкурсі тому, що він проходив в Іспанії, де правив тоді диктатор Франко.

2002-го року був скандал навколо участі представників Словенії і Німеччини.

А згадайте 1998 рік, коли у Лондоні Євробачення виграв ізраїльський транссексуал Дана Інтернешенел - Ярон Коен з піснею "Діва".

Список непорозумінь конкурсу "Євробачення" поповнив 2005 року український гурт "Грін Джоллі".

Пісня "Разом нас багато" організаторам конкурсу видалася занадто політичною для аполітичного пісенного змагання. Текст пісні довелося переписати, інакше вхід на конкурс для України був би закритий.

Вже згадуваний Сієце Баккер, редактор вебсайту, що пише про пісенний конкурс "Євробачення", зазначає, що дещиця суперечок і скандалів – це не так уже й погано для конкурсу. Це підігріває інтерес до змагання.

У цьому сенсі варто згадати Вірменію, яка цього року уперше бере участь у конкурсі. Так ось, співаку Андре ще до конкурсу висловили протести з Азербайджану. Причина? Біографія співака пов’язана з Республікою Нагорний Карабах. Офіційно Вірменія і Азербайджан перебувають у стані війни через території: анклав в Азербайджані заселений переважно вірменами...
XS
SM
MD
LG