Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч президентів ГУАМ.


Тарас Марусик Київ, 23 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Києві завершилася зустріч у верхах країн-учасниць ГУАМ. Президенти Грузії, України, Азербайджану та Молдови ухвалили низку документів. Це Київська декларація про створення нової міжнародної організації – “Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ”, статут нового міжнародного об’єднання, комюніке саміту та декларація з питань урегулювання конфліктів. Крім того, за словами Віктора Ющенка, фактично створена зона вільної торгівлі між Україною, Азербайджаном, Грузією і Молдовою, з приводу чого був підписаний Протокол про реалізацію Положення про таку зону.

Статут “Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ” передбачає створення ради на чотирьох рівнях – президентів держав, міністрів закордонних справ, національних координаторів та постійних представників. Організація має на меті утвердження демократичних цінностей, забезпечення стійкого розвитку, зміцнення міжнародної і регіональної безпеки та поглиблення європейської інтеграції.

Президент Молдови Володимир Воронін, відповідаючи на запитання журналістів про роль ГУАМ у системі міжнародних відносин і, зокрема, всередині СНД, сказав, що головне тут – взаємоповага до інтересів і прав кожної держави:

“Розумієте, в чому справа? Ми ніяк не можемо позбавитися від синдрому радянської імперії. Ми, молдовани,
ГУАМ — міждержавна організація, створена у жовтні 1997 колишніми радянськими республіками – Грузією, Україною, Азербайджаном та Молдовою (з 1999 по 2005 у склад також входив Узбекистан). Назва організації склалась з перших букв назв країн-учасників. До виходу Узбекистану з організації мав назву ГУУАМ.
миролюбні і дуже доброзичливі люди. Але ми також не можемо безконечно говорити про принцип старшого брата, молодшого брата чи сестри. І ми йдемо в ті міжнародні організації, де є інтерес нашої країни”.


Його грузинський колега Михайло Саакашвілі заявив, що він особисто образився за Україну, коли важливі пропозиції України не були навіть розглянуті на зустрічі у верхах країн СНД:

“Україна – це ж не якесь село на узліссі. Це провідна країна цього співтовариства. Якщо її так ігнорують, то важко говорити про менші країни, в яких немає таких ресурсів і можливостей. Так що, звичайно, все це наводить на думку про існуючі реалії”.

Президент України Віктор Ющенко назвав нову організацію дорогою до повноцінної європейської інтеграції. “Ми будемо твердо йти цією дорогою” , - запевнив він.

На сьогоднішній зустрічі чи не найбільшим євроінтегратором виявився Президент Молдови. Володимир Воронін заявив про необхідність розробити угоду про співробітництво між новоствореною “Організацією за демократію та економічний розвиток – ГУАМ” та Європейським Союзом. Крім того, він запропонував перейменувати новостворену організацію в “Співдружність європейського вибору за демократію та економічний розвиток – ГУАМ”. Ця пропозиція передана в секретаріат і міністрам закордонних справ. Президент Молдови не виключив також розширення ГУАМ:

“Я бачу низку країн, в тому числі навіть і країни Європейського Союзу, в крайньому разі ті, які стануть найближчим часом членами ЄС. Наприклад, Румунія, Болгарія. Тим більше, що в ті енергетичні і паливні коридори, про які ми говорили, вони дуже добре вписуються і самі дуже серйозно зацікавлені”.
XS
SM
MD
LG