Доступність посилання

ТОП новини

Учасники Київського саміту ГУАМ були критично налаштовані до СНД, однак не протиставили свою організацію цій співдружності


Петро Кагуй Прага, 24 травня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у столиці Таджикистану Душанбе розпочинається дводенне засідання Прем’єр-міністрів країн СНД. Україну на цьому зібранні представлятиме замість Юрія Єханурова один із його заступників.

Про малоефективність СНД багато мовилося на Київському саміті ГУАМу, який учора завершив свою роботи. Водночас лідери країн-учасниць цього об’єднання наголошували, що ГУАМ – не прагне протиставити себе СНД.

"В СНД існує великий дефіцит корисної дії", – наголосив Президент України Віктор Ющенко, який перейняв головування в ГУАМі на найближчий рік.

Віктор Ющенко: “В СНД існує великий дефіцит корисної дії. Я можу сказати і про останній саміт, коли Україна прийшла з 5-ма пропозиціями, які стосувалися і пенсійного забезпечення, і питань, пов’язаних з демаркацією та делімітацією кордонів. Ну як ми можемо називатися друзями-сусідами, коли неврегульовані питання кордонів? Це не годиться! Це нас не влаштовує! Ми вносимо пропозицію логіки демаркації і делімітації кордонів”. На Київському саміті президенти України, Грузії, Азербайджану і Молдови затвердили статут створюваної міжнародної організації «За демократію й економічний розвиток – ГУАМ».

Мету цієї організації Президент Азербайджану Ільхам Алієв прокоментував так:

“Наша організація – не конфронтаційна, вона не направлена проти когось. Ми не зібралися тут дружити проти когось. Ми зібралися конструктивно працювати, співпрацювати, просувати взаємовигідні проекти, максимально забезпечувати наші внутрішні потреби, наші інтереси. Кожна держава, кожен президент, в першу чергу, зацікавлений і думає про те, як максимально забезпечити потреби своєї країни”.

А лідер Молдови Володимир Воронін для перспективи майбутнього розширення ГУАМу запропонував перейменувати об’єднання у Співдружність європейського вибору.

Володимир Воронін: “Я бачу низку країн, в тому числі навіть держави Європейського Союзу. Питання в ефективності. Якщо ефективність та якість наших стосунків на новий рівень піднімуться, і відчують це конкретні люди з наших країн, звісно, ми будемо розширюватися і здобудемо все більше і більше інших напрямків свого розвитку, більш глибоких”.

На Київському саміті "Організація за демократію і розвиток – ГУАМ" проголосила створення зони вільної торгівлі.

Про вигоду такого рішення лідер Грузії, Михаїл Саакашвілі зазначив:

“Ми погодилися запровадити режим вільної торгівлі між нашими країнами. Це очевидна вигода для всіх країн, для громадян, виробників”.

Тим часом позиція Москви щодо Київського саміту ГУАМ – була досить стриманою. Заступник керівника російського МЗС заявив, що Росія не бачить у цьому засіданні антиросійської складової.
XS
SM
MD
LG