Доступність посилання

ТОП новини

Нині двері ЄС для України зачинено, але не замкнуто, вважає європейський експерт.


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Брюссель не говорить ані так, ані ні щодо членства Києва в Євросоюзі, i не виключено, що Україна має шанси вступити до європейського клубу навiть ранiше Туреччини. Так уважає експерт Лондонської школи економiки Вiктор Божков. В iнтерв’ю радiо Свобода вiн пiддав сумнiву ефективнiсть Європейської полiтики сусiдства.

У політиці розширення Євросоюзу i полiтиці Європейського сусiдства бракує послідовності, вважає європейський експерт. На його думку, все було б значно простiше, якби Євросоюз спочатку розширився по максимуму, а потiм визначив, хто є його сусiдами. Однiєю очевидною непослiдовнiстю Вiктор Божков назвав ставлення ЄС до України i до Туреччини. Експерт Лондонської школи економiки ставить питання, чому до цих країн Брюссель має рiзний пiдхiд. Про Європейську політику сусідства він сказав так:

«Це – стратегiчний акт, який не має стратегiї. Ось це що таке. Що робить полiтика сусiдства, так це поєднує разом дуже рiзнi країни – Пiвнiчноафриканськi, Схiдноєвропейськi держави, центральноазiйськi країни. Вони – дуже рiзнi, i неможливо їх поєднати пiд одним капелюхом».

Чи є в України перспективи стати членом Євросоюзу? Експерт зазначив, що випадок з Україною – дуже цiкавий, адже цiй країнi Брюссель не говорить анi так, анi нi. Вiн нагадав, що в дев’яностих роках Євросоюз не був готовий прийняти схiдноєвропейськi держави, а потiм пiдхiд змiнився, i країни почали процес вступу до ЄС.

«Я припускаю, що нинi Євросоюз побоюється вiдчинити дверi для України. Тож дверi зараз зачинено, але ми не знаємо, чи цi дверi замкнено».

Вiн нагадав, що будь-яка європейська держава має право подавати заявку на вступ до Євросоюзу, i якщо заявку Києва не буде прийнято, тодi Брюссель буде суперечити своїм власним правилам.

Лондонський експерт прогнозує, що Туреччина врештi стане членом Євросоюзу. На його думку, її можуть випередити деякi балканськi країни – Хорватiя, Македонiя, Сербiя та Чорногорiя. Божков уважає, що якщо Анкара увiйде до Євросоюзу, тодi Київ має всi шанси бути прийнятим до ЄС. Може статися i навпаки – Україна ранiше Туреччини стане членом європейського клубу. Хоча в цьому експерт не впевнений – Анкара виглядає дуже наполегливим кандидатом, європейськi прагнення якого до того ж пiдтримують Сполученi Штати. При цьому немає заперечень інших регіональних гравців. Бо у випадку з Києвом, його вступу до ЄС може протистояти Москва, наголошує експерт Лондонської школи економiки в інтерв’ю Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG