Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський знову в Польщі.


Єва Поштар Варшава 24 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Завтра папа римський Бенедикт XVI починає прощу до Польщі. Це перша закордонна проща нового папи. Бенедикт XVI свідомо і невипадково вибрав батьківщину свого великого попередника, померлого понад рік тому – Івана Павла ІІ.

Папа римський Бенедикт XVI і президент Польщі Лех Качинський на офіційній церемонії зустрічі у аеропорту Варшави. 25 травня 2006 року.
За побажанням нового папи-німця паломництво проходитиме місцями пов’язаними із життям його попередника. Упродовж чотирьох днів Бенедикт XVI відвідає місця, якими дорожив на своїй Батьківщині Іван Павло ІІ. Це Варшава, Краків, Ченстохова та місто, де народився Кароль Войтила - Вадовіце. В програмі є також меморіал у колишньому нацистському концтаборі Аушвіц-Освєнцім.

Саме відвідини Освєнціму викликають найбільше зацікавлення світових ЗМІ. У неділю Бенедикт XVI молитиметься там у келії мученика Максиміляна Кольбе, в''язня, який пішов на смерть за свого товариша із табору. Папа зустрінеться також з трьома десятками в''язнів, які пережили гітлерівський табір смерті. Пригадаймо, що вже 27 років тому, кардинал Йосиф Рацінгер, теперішній папа, як соратник Івана Павла ІІ побував в Освєнцімі, щоб помолитися і віддати шану жертвам нацизму.

Як свідчать опитування громадської думки, на приїзд папи чекає 80 відсотків поляків, а три мільйони з них хотіло б особисто зустрітися із Бенедиктом XVI. Найбільше прочан хоче відвідати Краків, місто в якому довгі роки жив кардинал Кароль Войтила, та в яке завжди з любов’ю повертався папа Іван Павло ІІ, де поховані його батьки, яке часто згадував.

Після смерті папи-поляка Івана Павла ІІ спостерігачі побоювалися кризи в польській Римо-католицькій церкві, також відходу від неї вірних. Нічого такого не сталося. Сьогодні 96 відсотків поляків заявляє, що вони віруючі, беруть активну участь в житті церкви. Як показують опитування, поляки сприймають німецького кардинала Йосифа Ратзінгера як "свого". Для більшості із них не має ніякого значення його національне походження.

Очікуючи на прибуття численних прочан з-за кордону, польська Прикордонна служба відкриває на кордонах додаткові пункти спрощеного пропуску. Про українські сподівання від перебування у Польщі Бенедикта XVI в інтерв''ю для Радіо Свобода Перемисько-варшавський митрополит УГКЦ, архієпископ Іван Мартиняк:

“Перший аспект - це аспект релігійний. Папа приїжджає як голова церкви католицької, до католиків. Приїжджає також і до всіх інших, бо в Варшаві має екуменічну зустріч з представникам різних конфесій. Багато очікується прочан з України з Білорусі, зі сходу. Це кільканадцять тисяч усіх зголошених. Приїжджають і священики і єпископи. Молодь приїжджає також з України і Білорусі”.

Польські соціологи наголошують, що візит Бенедикта XVI це водночас шанс і виклик. Як для поляків, так і самого папи. Поляки зможуть відчути приналежність до світової церковної спільноти вже без посередництва свого краянина, а для Бенедикта XVI ця проща буде нагодою вийти із тіні свого великого попередника.
XS
SM
MD
LG