Доступність посилання

ТОП новини

Американські вина визнано фахівцями кращими за французькі.


Олекса Семенченко Лондон, 25 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Американські каліфорнійські вина вийшли переможцями проти вин французького виноробського реґіону Бордо у так званій “сліпій” деґустації фахівців. Порівняльна деґустація відбулася паралельно в Лондоні та в каліфорнійській долині Напа і стала відтворенням аналогічного змагання цих вин 30 років тому, коли Франція зазнала шокуючої поразки. Нова перемога американського продукту змінює традиційну уяву про місце походження найкращих вин.

Перемога каліфорнійських вин 30 років тому стала ударом для національної гордости французів і шокувала французьку індустрію вина. В останні ж роки вина так званого “нового світу”, тобто каліфорнійські, австралійські, південно-африканські та чилійські й арґентинські випередили французький продукт за обсягом реалізації у світі.

Лондонська деґустація відбулася в одній з найстарших британських винних крамниць Berry Brothers and Rudd. В Сполучених Штатах місцем події було місто Копіа – американський центр вина, їжі та мистецтв. Оцінку давали дев”ять суддів щодо витриманого вина з десяти келихів, не знаючи, чий саме продукт знаходиться в кожному з них. Загальна оцінка суддів в обох містах дала перемогу каліфорнійським винам. Найвищу оцінку одержало каберне 1971 року Ridge Monte Bello з долини Напа. Британський фахівець з вина Стивен Сперрієр, що був організатором першого змагання, а нині виступив одним із суддів, сказав, що був здивований з результатів чи не найбільше з усіх присутніх:

- Я передбачав, що в першій п''ятірці буде три французькі вина, або, принаймні два – в першій четвірці. Ми деґустували всліпу 10 вин – 6 каліфорнійських і 4 французькі. На жаль, в першій п”ятірці не виявилося жодного французького вина.

Британський фахівець також сподівається, шо такий результат цього разу у Франції буде сприйнято спокійніше, ніж 1976 року. Він згадав, що тоді погано прореаґували навіть багато із самих суддів, зокрема французьких. Це підтвердив суддя Кристіян Ваннек, який також брав участь в деґустації 30 років тому. Він сказав, що не знає, як тепер зможе повернутися додому. “Боюся, що на другий раз вони мене просто вб”ють,” – сумно пожартував він.

1976 року змагання вин пройшло під назвою “Паризький суд”. Тоді дев”ять французьких фахівців погодилися, що каліфорнійські вина, які вони куштували всліпу, кращі. До того часу у світі сприймалося, як щось саме собою зрозуміле, що американські вина за якістю ніколи не зможуть зрівнятися з французькими. До матчу-реваншу було включено як ті самі червоні вина, які брали участь у першому конкурсі, аби подивитися, як пройшов процес їх старіння, так і вина новіших врожаїв.

В останні роки французька індустрія вина переживає складні часи через перенасичення світового ринку і сильну конкуренцію з боку молодих виноробних країн. Тисячі гектарів виноградників довелося знищити, а деякі бордоські вина було перероблено на промисловий алкоголь, аби дати раду з надпродукцією. Але справжнім ударом для національної гордости французів є те, що нині численні бордоські винарні опинилися в руках американців, які диктують власні смаки у виробництві вина. Зокрема, смаки провідного світового критика вина Роберта Паркера незворотньо змінили спосіб виробництва деяких з найбільш традиційних французьких вин.
XS
SM
MD
LG