Доступність посилання

ТОП новини

Про першу сесію Верховної Ради п’ятого скликання.


Тетяна Ярмощук Київ, 25 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сесія Верховної Ради п’ятого скликання розпочала свою роботу. Дехто з народних обранців сьогоднішні вперше увійшов до стін парламенту у новому статусі.

Верховної Ради п’ятого скликання стартувала з вірша українського класика Володимира Сосюри “Любіть Україну” і стартувала. Спікер минулого скликання Володимир Литвин привітав народних депутатів, і, за традицією, запросив для присяги найстаршого з парламентарів - комуніста Івана Герасимова:

“Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України. Дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників”.

Перше голосування – за президію, яка керуватиме парламентом допоки законотворці не оберуть спікера. Від Партії регіонів до президії увійшла Раїса Богатирьова, від БЮТу Олександр Турчинов, від “Нашої України” Микола Катеринчук, від СПУ Іван Бокий, а комуністів представлятиме Адам Мартинюк.

Це голосування пройшло одностайно. Однак відразу після цього стався перший скандал. Блок Юлії Тимошенко, СПУ та “Наша України” попросили зробити перерву до 7 червня. Це дуже обурило представників Партії регіонів. Регіонал Ярослав Сухий заходився звинувачувати соціаліста Івана Бокого:

“Ви свою коаліцію ліпите вже стільки часу! Вже діти знають, що ви її створюєте, чого ви нас втягуєте у ваші чвари? Розберіться між собою десь в іншому місці, а не в сесійній залі. Не може бути Верховна Рада заручником політиканських ігрищ”, - сказав Ярослав Сухий, виразно покрутивши пальцем.

Юлія Тимошенко на відкритті сесії Верховної Ради п’ятого скликання. Київ, 25 травня 2006 р.
Іван Бокий прагнув виховувати опонента:

“Я думаю, що жест, коли ви показуєте біля скроні, це некрасиво” .

Комуністи та регіонали намагалися заблокувати трибуну. Однак головуючий Іван Бокий таки постав питання про перерву на голосування.

Депутати, які вперше потрапили до парламенту, видавалися дещо розчарованими. 25-річний бютівець Євген Суслов каже, що перший день у якості народного депутата йому видався занадто буденним:

“Нічого не вразило. Я очікував побачити людей, налаштованих на нормальну співпрацю”.

Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 7 червня. Протягом 30 днів народні депутати зобов’язані сформувати парламентсько-урядову коаліцію. Інакше Президент має право розпустити парламент.
XS
SM
MD
LG