Доступність посилання

ТОП новини

Росія запропонувала створити незалежну міжнародну комісію з контролю за транзитом газу.


Надія Кандиба Німеччина, 29 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Транзит газу через Україну повинні контролювати спільно Росія та Європа. З такою пропозицією - створити спільну комісію з контролю за українськими газогонами - виступив у Берліні депутат російської Державної Думи Валерій Язєв. Наприкінці минулого тижня в німецькій столиці відбувся форум за участю провідних представників російської та європейської газової промисловості.

В інтерв’ю німецькому інформаційному агентству dpa Валерій Язєв повідомив, що Росія виступає за створення незалежної міжнародної комісії, яка б стежила за надійністю транзиту блакитного палива, що постачається на європейські ринки.

“Це спроба налагодити нормальні економічні відносини, припинити несанкціонований відбір російського газу на території України та інших країн”.

До яких наслідків може призвести несанкціонований відбір газу, деякі західноєвропейські країни відчули на собі під час російсько-української газової суперечки, що розгорілася взимку. Австрія та Німеччина повідомили тоді про зменшення тиску в газопроводах, які прямують через територію України. Під час берлінського форуму знову можна було почути зауваження, що Москва сама спровокувала Київ до таких дій, оскільки вирішила без перехідного етапу підвищити ціни на газ і припинила постачання середньоазійського газу в Україну. У зв”язку з цим на адресу Росії почали лунати закиди, що відносно колишніх радянських республік Кремль використовує енергоносії як важелі політичного тиску. Виступаючи в Берліні, Язєв такі закиди відкинув:

“Упродовж тривалого часу за надійність газопостачання до Європи платив “Газпром”. Він продавав газ за неринковими політичними цінами Білорусі, Україні та Молдові. Сьогодні відбувається складний процес переходу до ринкових принципів у відносинах між Росією та транзитними країнами. Це дуже болісний процес. І це не якась зла воля Росії або “Газпрому”.

Під час берлінської конференції йшлося й про Енергетичну хартію, піписану Кремлем, але так і не ратифіковану російським парламентом. Мета документу полягає в лібералізації європейських енергетичних ринків. Таким чином треті країни отримали б доступ і до російської газотранспортної системи. Валерій Язєв укотре виступив проти ратифікації Енергетичної хартії. “Наша мережа трубопроводів є однією з найбільших у світі і коштує близько 500 мільярдів доларів”, - заявив російський депутат і додав: “Таку перевагу в конкурентній боротьбі ми віддавати не хочемо”.

Водночас росіяни знову продемонстрували невдоволення діями антимонопольних відомств у країнах Європейського союзу, які блокують проникнення “Газпрому” на західноєвропейські ринки. Така критика пролунала, зокрема, від заступника голови правління “Газпрому” Олександра Медведєва. Нагадаємо, що російський енергетичний велетень не хоче більше обмежуватися тільки видобуванням та транспортуванням газу, а прагне брати активнішу участь у привабливому бізнесі з продажу блакитного палива кінцевим споживачам у країнах ЄС.
XS
SM
MD
LG