Доступність посилання

ТОП новини

В Індонезії оголошений надзвичайний стан.


Василь Зілгалов Прага, 29 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні світ намагається якнайскоріше надати першу допомогу постраждалим від суботнього землетрусу жителям індонезійського острова Ява. Близько 5-ти тисяч двохсот людей на понеділок офіційно рахувалися серед загиблих, близько 20 тисяч поранених і понад 200 тисяч людей залишилося без даху над головою. Низка країн світу вже пообіцяли виділити Індонезії понад 18 мільйонів доларів першої допомоги.

Кількість загиблих від яванського землетрусу ще буде уточнюватися упродовж кількох найближчих днів. Бо незважаючи на проливні дощі, тривають рятівні роботи на руїнах найбільших міст острова Яви - Джок’якарта, Клатена і Бантул. Суботній землетрус зруйнував фактично 80% міста Бантула, де знаходився епіцентр цього потужного підземного поштовху. Довкола Джок"якарти вщент зруйновані понад 35 тисяч будинків. З числа постраждалих понад 40% - діти. Попередні оцінки прямих збитків від цього землетрусу сягають понад 300 мільйонів доларів США.

Негативи несприятливих погодних умов підсилює зросла активність вулкану Мерапі, розташованого в кількох десятках кілометрів від епіцентру яванського землетрусу. У момент землетрусу вулкан викинув гарячі хмари та чимало уламків породи в радіусі понад три кілометри.

Уряд Індонезії у неділю оголосив у країні надзвичайний стан. Десятки тисяч людей острова Ява живуть нині просто неба без будь-яких засобів для існування. Ось що каже один із постраждалих із зони землетрусу:

"Я прошу більше їжі і кращих наметів. Як можна більше допомоги для нас, ми у відчаї і потребуємо більше допомоги".

А другий потерпілий ще більш песимістичний:

"Я не працював з моменту землетрусу. Я не знаю, як ми можемо відновити наші житла без будь-якої допомоги уряду".

Представники уряду Індонезії заявили, що готові видати на руки кожному постраждалому близько 200 тисяч рупій, це десь 20 доларів США, і близько 12 кілограмів рису на постраждалу родину. Всесвітня організація харчування виділила постраждалим на Яві 30 тонн харчування, але цього вистачає лише на тиждень для 20 тисяч людей. ООН вже надає індонезійцям пересувні госпіталі, намети. У неділю ввечері 30 вантажівок уже довезли у район землетрусу першу допомогу від світової спільноти.
XS
SM
MD
LG