Доступність посилання

ТОП новини

Семінарія УАПЦ – духовний центр на Тернопільщині.


Петро Каландирець Тернопіль, 29 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У райцентрі Теребовля у Тернопільській області розміщена знана у цілій Україні Кирило-Мефодіївська Тернопільська духовна Семінарія та Академія Української Автокефальної Православної Церкви. Її ректором є сам Предстоятель УАПЦ, Блаженнійший Мефодій.

Приміщення, де нині розмістилися ці вищі навчальні заклади, у власність Українській Автокефальній Православній Церкві передали у 1999 році. Далі тут все робилося власними силами і коштами. Студенти мають можливість одержати необхідну духовну освіту на найвищому рівні. Знаними далеко за межами регіону є і діючі тут курси для освітян, які викладають християнську етику. У приміщенні семінарії є не лише кабінети для організації і проведення навчального процесу. Зручними тут є кімнати для проживання, комп’ютерний клас. Семінаристи одержують смачне харчування тричі на день. Достатньо представницькою є семінарська бібліотека. У приміщенні семінарії є і каплиця, де студенти щодня моляться та проводять заняття церковного співу.

Митрофорний протоієрей о.Юрій Терлюк (економ семінарії і академії), який є викладачем у Тернопільській духовній семінарії, розповів, що від 1999 року тут було вже сім випусків студентів. „Щороку кількість випускників змінюється. На початку 90-х була велика потреба у кількості священиків, отож набирали до 120 студентів. На сьогоднішній день беремо на навчання строго 7 - 8 студентів на один курс. Загалом у нас нині, на всіх курсах, навчається 29 осіб. Маємо і три курси Академії, у якій проходять навчання 37 студентів з різних регіонів України.
Студенти і викладачі у семінарський каплиці
Упродовж року учні Академії п’ять-шість разів викликаються на навчання, перевірку їхніх знань”.


Ігор Столяров: - Які саме предмети викладають у семінарії?

Отець Юрій Терлюк: - Крім всіх богословських наук, які є основними для викладання, у нас введена українська мова. Таким чином студенти вчаться правильно писати заяви, прохання, правильно розмовляти і, власне, користуватись словником. Викладають у нас ще і такий предмет як інформатика. Ми є свідками розвитку новітніх технологій, зокрема, комп”ютерних систем. Наші випускники мають нагоду повністю оволодіти можливостями комп”ютерів та ознайомлені з можливостями всесвітньої інтернет-мережі. Маємо спеціальний клас, де проходять ці заняття. Вони обладнані комп”ютерами. Відповідальним за викладання курсу інформатика Володимир Марцинів – помічник інспектора Тернопільської духовної семінарії і академії м.Теребовля.

Ігор Столяров: - Нині в Україні вивчаються можливості викладання у освітніх закладах християнської етики. Чи залучена Тернопільська духовна семінарія Української Автокефальної Православної Церкви до цього процесу?

О. Юрій Терлюк: - У зв’язку із зацікавленням з боку держави процесом християнського відродження на базі нашої духовної семінарії і академії, які зареєстровані у Міністерстві освіти України, відкриті курси, де проходять навчання вчителі, які вже мають педагогічну освіту. Всі вони одержують дипломи про те, що мають право фахово викладати християнську етику у школах. Згадані курси відкриті з благословіння митрополита Київського і всієї України, Блаженнійшого Мефодія, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви.

Ігор Столяров: - Чи лише мешканці західного регіону України виявляють зацікавлення до навчання у семінарії та академії?

Стенди семінарської бібліотеки
О.Юрій Терлюк: - Ні. До нас на навчання їдуть практично з усіх регіонів України. Є студенти з Києва, Івано-Франківська, Львівської, Миколаївської, Житомирської областей. Буквально днями я одержав лист з Житомира. Мати молодої людини запитує про умови навчання. Ми, звичайно, оперативно відповіли на цей запит. Нині ми активізували рекламну кампанію духовного навчального закладу Української Автокефальної Православної Церкви. Виданий уже буклет під назвою „Всеукраїнські навчальні заклади”, куди ми внесли і данні про Тернопільську духовну семінарію та академію.

Викладач семінарії, митрофорний протоієрей Юрій Терюк також розповів, що місцева влада Теребовлянського району Тернопільської області вже більше двох років не віддає цьому навчальному закладу приміщення колишньої „Кіновідеомережі” відремонтовані свого часу саме силами студентів семінарії для подальшого розташування тут навчальних класів. У приміщення провели електрику та газ. Ремонт цей коштував церкві 90 тисяч гривень. Нині приміщення є під арештом. Усі звернення районна влада ігнорує. І це навіть за умови, що семінарія готова викупити цей будинок.

„Влада каже нам, що, може, хтось більше дасть грошей. Були заклики організувати навіть аукціони. Таким ось є ставлення депутатів, які відверто не бажають вирішити цю наболілу проблему. Нам не є зрозумілою поведінка владних мужів, які мали б сприяти відродженню Української Автокефальної Православної Церкви і становленню нашого духовного навчального закладу. Не є таємницею, що наш багатостраждальний український народ потребує повернення до християнських православних правил життя”, - каже о.Юрій.

Кімнати для проживання студентів Тернопільської духовної семінарії УАПЦ
Тернопільська духовна семінарія УАПЦ є середнім спеціальним навчальним закладом, який готує священослужителів для Української Автокефальної Православної Церкви. Термін навчання тут 4 роки. До семінарії приймаються особи чоловічої статі у віці від 18 до 35 років, які мають середню і вищу освіту, неодружені, або одружені першим шлюбом.

Духовна академія – вищий спеціальний навчальний заклад, що готує священослужителів – науковців різних рівнів кваліфікації для УАПЦ. У духовну Академію приймаються особи православного віросповідання чоловічої статі, віком від 18 до 50 років, що мають середню і вищу освіту. Особи, що закінчили духовну семінарію і отримали диплом 1-го розряду приймаються в Академію без вступних екзаменів.
XS
SM
MD
LG