Доступність посилання

ТОП новини

“Вітер, який сколихнув ячмінь”, сколихнув Канни.


Тарас Марусик Київ, 29 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У неділю ввечері став відомим володар головного призу 59-го Каннського міжнародного кінофестивалю. Ним став британець Кен Лоуч, фільми якого жодного разу до цього не відзначали “Золотою пальмою”, за стрічку “Вітер, який сколихнув ячмінь”.

Кена Лоуча, як і його фінського та іспанського колег Акі Каурісмякі і Педро Альмодовара, вважали головними претендентами на перемогу – разом з історичною драмою “Марія-Антуанетта” американки Софії Копполи. На жаль, останню чекало велике розчарування, оскільки її фільм не одержав нічого.

Стрічка-переможець “Вітер, який сколихнув ячмінь” або у французькій версії “Здіймається вітер” - це воєнна драма про двох братів-партизанів. Це фільм про війну за незалежність Ірландії, боротьбу ірландських республіканців проти англійських окупаційних військ. А закінчується він історією громадянської війни, що завершилася 1921 року, між тими ірландцями, які погоджувалися на часткову автономію як домініон Британської імперії, і тими, які вимагали повної незалежности. Під час церемонії закриття голова журі, кінорежисер з Гонконгу Вонг Кар-Вай, зазначив, що всі члени журі були зворушені цим фільмом, і їхнє рішення присудити “Золоту пальму” Кену Лоучу було одноголосним.

А ось що сказав тріумфатор цьогорічного фестивалю, одержуючи золоту пальмову гілку:

"Для нас є великою честю бути тут, тому що Канни – це найкраще в світі кіносвято. Це центр світового кіна і серце світового кіна”.

Кенові Лоучу виповнюється 70 років 17 червня цього року. Він брав участь у каннському фестивальному змаганні увосьме. В 1990 і 1993 роках його фільми були відзначені призом журі.

Друга за значенням відзнака - великий приз журі - присуджена ще одному фільмові, в якому присутня тема війни. Це стрічка французького режисера Брюно Дюмона “Фландрії”, про звичайних людей, які виявилися втягнутими в неоголошену війну в пустелі. Червоною ниткою у стрічці проходить ідея викриття воєн. З візуального погляду, це досить брутальний фільм без музики з мінімальними діалогами, але зі зґвалтуваннями, кастраціями і масовими стратами.

Кен Лоуч під час вручення нагороди
Не залишився без нагород і драма Педро Альмодовара “Вольвер” з Пенелопою Крус у головній ролі. Фільм відзначений за найкращий сценарій і за найкращу, а точніше, найкращі жіночі ролі, оскільки ним відзначені шестеро актрис.

Фільм “Бабель” мексиканця Алехандро Ґонзалеса Інарріту одержав приз за найкращу режисуру. У головних ролях зіграли такі “зірки”, як Бред Пітт і Кейт Бланшетт.

Франко-алжирсько-марокканська стрічка “Тубільці” алжирця Рашида Бушареба має також колективну відзнаку: п’ятеро акторів нагороджені за найкращі чоловічі ролі.

Крім того, приз журі одержала дебютантка головного конкурсу британка Андреа Арнольд за стрічку “Червона дорога”, а “Золоту пальму” за короткометражний фільм – робота норвезького режисера Боббі Перса “Сніффер”.

На закінчення залишається додати, що 60-ий Каннський кінофестиваль відкриється 16 травня 2007 року у тому самому південнофранцузькому місті на Лазуровому березі.
XS
SM
MD
LG