Доступність посилання

ТОП новини

Самолікування і реклама.


Інна Набока Київ, 2 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Про шкідливість самолікування знають, мабуть, усі. І все ж, чимало наших співвітчизників віддає перевагу саме такому способу боротьби з недугами. Значну роль у цьому відіграє реклама ліків.

Здається, що може бути спільного у медицини і реклами? Проте, ці далекі одна від одної сфери єднає така специфічна річ, як реклама ліків. Саме цей вид реклами займає чи не найбільше рекламного часу і площі. І це зрозуміло. Адже йдеться про наше дорогоцінне здоров’я, і цю нашу стурбованість успішно експлуатують рекламодавці. Рекламують усе: чудодійні пігулки, цілющі ліжка, лікувальні диски. І ми все це слухняно купуємо.

З рекламою ліків пов’язана і проблема самолікування. І хоч шкідливість самолікування загальновідома, пристрасть до нього, схоже, - річ нездоланна. Згідно з дослідженнями, 68% росіян купують ліки без попередньої консультації з лікарем, а інформацію про те, що, від чого і як допомагає, більше половини одержує саме з реклами. Гадаю, в цьому плані українці не дуже відрізняються від сусідів. Прикметно, що якщо до реклами, скажімо, миючих засобів ми ставимося доволі скептично, то тут - віримо всьому. Особливо, коли про унікальний, універсальний, швидкодіючий і стовідсотково ефективний засіб розповідають усміхнені лікарі в білосніжних шатах. Ми так легко піддаємося цим навіюванням тому, що самі хочемо цього. Адже це так зручно: ніяких клопотів, консультацій, обстежень. Непотрібні жодні зусилля - усі ці виснажливі дієти, фізичні вправи і все інше, що входить до поняття „здоровий спосіб життя”. Ковтнув магічну пігулку – і зі здоров’ям усе гаразд.

Реклама використовує і таку властивість людської психіки як помисливість. Якщо помислива людина дізнається про різні недуги, то їй можуть ввижатися і їхні симптоми. А якщо відразу запропонувати і ліки від цих гіпотетичних хвороб, то вона їх обов’язково купить, так би мовити, „про всяк випадок”.

Звичайно, все це зовсім не означає, що рекламують обов’язково якісь неякісні, неперевірені ліки чи шкідливі засоби лікування, хоча і це не виключено. Але як без консультації з лікарем визначити, що ці чудові ліки підходять саме вам? Що у вас немає протипоказань до їх застосування? А чи повідомляється щось у рекламі про побічні ефекти? Адже у деяких препаратів їх більше, ніж лікувальних властивостей. А захопившись нетрадиційними методами лікування, можна пропустити і запустити якусь серйозну хворобу.

Медики наголошують: не слід вдаватися до самолікування, та ще й покладатися при цьому на таку неоднозначну річ як реклама. Як не прикро, але панацеї, отих міфічних, вигаданих алхіміками ліків від усіх хвороб не існує. Як би не переконувала нас у протилежному реклама...
XS
SM
MD
LG