Доступність посилання

ТОП новини

Україна без уряду втрачає час – екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.


Сергій Куделя Вашингтон, 5 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Державному Департаменті США відбувалася урочиста церемонія складання присяги новим послом США в Україні Вільямом Тейлором. А про найактуальніші питання з порядку денного українсько-американських відносин в інтерв”ю Радіо Свобода розповів один з попередників Тейлора – колишній американський посол в Україні Стівен Пайфер. На його думку, за останній рік двом державам вдалося досягнути усіх головних цілей, визначених президентами Джорджем Бушем та Віктором Ющенко під час минулорічної зустрічі у Білому Домі. Водночас, він уважає, що зараз Україна втрачає серйозні зовнішньополітичні можливості. Зокрема, він радить Україні використати час напередодні саміту Групи Восьми у Санкт-Петербурзі, призначеного на середину липня, аби вирішити усі газові питання з Росієї.

- Як саме Вашингтон може допомогти Києву врегулювати газові відносини із Москвою?

Стівен Пайфер: - Це одна з причин, чому Україні важливо швидко сформувати уряд. Адже, зараз вона втрачає час. У Вашингтона багато запитань щодо “РосУкрЕенерго” і тут хотіли б, щоб закупівля газу з Росії відбувалася прозоріше. Вашингтону також не зрозуміло, якою саме буде ціна на газ після першого липня цього року. Адже, угода містить суперечливі положення з цього питання. І не виключений новий конфлікт. Отже, уряд повинен якомога швидше вирішувати це питання, бажано вже напередодні саміту Групи Восьми у Санкт-Петербурзі. США можуть провести переговори з цього питання напередодні саміту, які б допомогли Україні отримати прозоріший режим газової торгівлі. Окрім того, якщо нова газова війна України з Росією таки відбудеться, то Києву буде краще, якщо вона розпочнеться до саміту. Після нього Україна втратить важелі впливу.

- Президент України Віктор Ющенко заявив, що членство України в НАТО можливе лише після проведення референдуму з цього питання. Як ставиться офіційний Вашингтон до ідеї референдуму?

- З моєї точки зору, і така ж, я думаю, позиція в американського уряду – членство України в НАТО сприятиме безпеці та стабільності в Європі. Але, це буде вибір України. І для НАТО важливо, що курс на членство прийнятливий не лише для президента, але й для українського народу та Верховної Ради. І в Україні ще не відбулося обговорення цього питання. Якщо уряд докладе зусиль, щоб роз”яснити українцям вигоди від членства в НАТО, то референдум не викликатиме проблем. Але НАТО не буде затягувати до себе державу, яка проти членства. Зараз в України є реальна можливість підписати план дій щодо членства в НАТО до кінця цього року. Але, за відсутності уряду в Україні, в деяких держав-членів НАТО досі існують сумнів – чи буде новий Прем”єр Міністр та кабінет підтримувати політику Президента щодо євро-атлантичної інтеграції. Якщо таких гарантій не буде, то Україні буде важко цього року приєднатися до плану дій.

- Чи зможе Україна вступити до Світової Організації Торгівлі до кінця цього року?

- Важливою проблемою для України залишається ухвалення Верховною Радою 9 чи 10 законів, які б привели торговельний режим країни у відповідність до вимог СОТ. І у цьому сенсі також потрібно мати уряд, який би лобіював Верховну Раду з цих питань. Окрім того існує російський фактор. Росія зараз також намагається виконати усі вимоги щодо членства в СОТ. І в інтересах України буде вступити до СОТ одночасно чи раніше за Росію. У протилежному випадку, вона буде змушена підписувати ще і торговельний протокол з росіянами, і, враховуючи останні негаразди у відносинах, це може викликати ускладнення.

- Зараз активно обговорюють можливість візиту до України президента США Джорджа Буша. Яке значення мав би такий візит для двосторонніх відносин?

- Це був би перший візит президента США за останні шість років. І він був би свідченням того, що українсько-американські відносини й надалі зміцнюватимуться так, як і в останній рік.
XS
SM
MD
LG